Din cele mai vechi timpuri, creștinii primesc cu mare bucurie Izvorul Tămăduirii și au grijă să păstreze tradițiile cu sfințenie.
Legenda spune că în vremurile de demult lângă un izvor de lângă Constantinopol s-a petrecut o minune. După ce și-a spălat ochii cu apa din izvor, un orb și-a recăpătat vederea. Pentru a fi feriți de boli și pentru a se vindeca, din bătrâni se spune că e bine ca de Izvorul Tămăduirii oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă. Tot în această zi se curăță și se sfințesc fântânile, iar acestea nu vor seca în perioadele în care nu plouă.
Nu spălați și nu călcați rufe
De Izvorul Tămăduirii, gospodinele nu au voie să spele, să calce rufe și nici să croiască, pentru că acesta nu va fi terminat niciodată. Gospodarii obișnuiesc să arunce apă sfințită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase. Ca să aibă un an bogat, gospodarii vor stropi și grădinile și livezile.
De Izvorul Tămăduirii, preoții sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele și stropesc credincioșii. „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.
Izvoarele tămăduitoare din România
Unul dintre izvoarele făcătoare de minuni este cel de la mănăstirea Ghighiu, unde se află icoana Maicii Domnului Sirianca, vindecătoare de boli și aducătoare de prunci. Izvor cu apă tămăduitoare există și la Mănăstirea Dervent, dar și la Mănăstirea Hoacioara din județul Neamț. Un loc cu multe minuni este și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă.
Rugăciunea de Izvorul Tămădurii vă ferește de cele mai mari necazuri
Dacă vreți să vă feriți de necazuri și să vă meargă bine tot anul, citiți în dimineața zilei de sărbătoare această rugăciune. „Izvorăşte-mi acum, Izvorule, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, dându-mi darul cuvântului, ca să laud izvorul tău, care izvorăşte viaţă şi har credincioşilor; că tu ai izvorât pe Cuvântul Cel într-un ipostas.
Stih: Hristos a Înviat din morţi!
Locaş de tămăduire mai presus de fire se arată tuturor biserica ta cea sfântă, Fecioară! Că din moarte vădită ridică lămurit pe credincioşii care aleargă la dânsa şi izvorăşte tuturor mângâierea cea din belşug.
Hristos a Înviat din morţi!
Din ceruri reverşi nouă daruri fără împuţinare, ceea ce eşti cu adevărat una; căci pe cel orb îl faci să vadă lumina, prin tina cea nouă, strigând tu de sus către Leon, mai presus de gând.
Hristos a Înviat din morţi!
Bucură-te, Mărie, bucură-te, ceea ce eşti lauda de obşte şi cinstită a neamului omenesc! Că Ziditorul tuturor peste tine S-a pogorât vădit, ca o picătură, arătându-te izvor nemuritor, dumnezeiască Mireasă”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook