4 martie 1977, ora 21.22.22. Românii se uitau la televizoarele alb-negru, la filmul bulgăresc „Dulce si Amar”. Apoi a început teroarea. Un cutremur de 7.4 pe scara Richter a zguduit România. Au murit 1.578 de persoane, printre care și zeci de vedete.

Cutremurul din 4 martie 1977 trezește și azi teamă, chiar și la persoane care nu au trăit noaptea aceea de teroare. Au aflat de la părinți, de la bunici, de la specialiști că zona seismică Vrancea este capabilă să producă din nou pagube uriașe.

4 martie 1977, noaptea de teroare a românilor. A durat 55 de secunde de la ora 21:22:22. Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit. Mulți s-au repezit îngroziti pe scări, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Printre victimele cutremurului din 1977 au murit și mari personalități.

Un cutremur de 7.4 pe scara Richter a zguduit România, pe 4 martie 1977. Au murit 1.578 de persoane. În acest bloc din cartierul Militari a murit artista Doina Badea cu soțul ei și cei doi copii

Cutremurul din 1977, cât 10 bombe atomice

Lună plină, vineri, 4 martie 1977. La televizor era filmul bulgaresc ”Dulce si Amar”. Nicolae Ceaușescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de președintele african. Nimic nu prevestea teroarea care urma să se abată asupra României.

4 martie 1977, ora 21.22.22. Seismul, cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter, panichează întreaga țară. Violența lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în directia nord-sud și est-vest.

A plecat din zona Vrancea, de la o adâncime de circa 110 km. Am aflat mai târziu că plăcile tectonice s-au prăbușit cu 60º. Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe recepție, au reperat cutremurul.

Prima stație care a primit și analizat informațiile primite în urma cutremurului a fost cea de la Golden-Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost estimată ca egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit. Unii s-au repezit pe scări, alții au rămas încremeniti în casă, paralizați de teamă. Frica i-a îndemnat pe alții să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar și cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Personalități morți în cutremurul din 1977

În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari, iar alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.

Abia pe 10 martie, trupul lui Toma Caragiu a fost găsit sub ruine

Sub darâmaturile blocului Continental din Piața Universității și-au găsit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, poeta Veronica Porumbacu. Alte personalități care au pierit sub dărâmături au fost criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.

Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan (soțul Anei Blandiana), a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.

Pe 5 martie, se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.

Surorile Oanei Zăvoranu au murit la cutremurul din ’77

În timpul cutremurului din ’77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu.

Fetițele aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.

La cutremur au pierit și părinții adoptivi ai Marioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei.

Au fost gășiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc Continental nu mai puțin de 250 de ore, înainte de a fi salvat.

Toma Caragiu, alți artiști și scriitori morți la cutremurul din ʼ77

În cutremurul din 4 martei 1977, au murit 1.578 de persoane, iar 11.321 au fost rănite. Printre cei morți în cumplitul cutremur a fost marele actor Toma Caragiu, dar și o mulțime de alți artiști și scriitori.

De-a lungul zilei de 4 martie 1977, Toma Caragiu a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni, iar unii dintre aceştia l-au şi vizitat. Deşi a fost invitat în oraş de diferite personalităţi, Toma Caragiu nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30. Singura modalitate de a comunica era telefonul fix, aflat în apartamentul  de la etajul doi din blocul Continental – Colonadelor 3, în care marele actor locuia.

În momentul cutremurului, în casa lui Toma Caragiu se afla şi Alexandru Bocăneţ (33 de ani), regizorul care colabora cu marele actor român. Potrivit martorilor, apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact, însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, neştiind că acest gest va fi unul fatal. Scările s-au prăbușit.

Abia pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine, iar o zi mai târziu a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti. A fost identificat după claia de păr creț.

Doina Badea a fost identificată după verighetă

Blocul în care locuia Doina Badea s-a prăbuşit în 1977. Mâna artistei a fost recunoscută printre dărâmături după verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a găsit vreodată

În 1977, Doina Badea era o artistă consacrată, supranumită „Edith Piaf a României”, datorită vocii magnetice, cu inflexiuni grave. După o mare decepție sentimentală, îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.

Cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu.

Blocul din cartierul Militar în care locuia Doina Badea s-a prăbuşit complet. Mâna artistei a fost recunoscută printre dărâmături după verigheta pe care o avea pe deget, dar trupul nu i s-a găsit vreodată.

Artiști și scriitori morți în cutremurul din ʼ77

Multe personalități au fost victime ale cutremurului din ʼ77.

  • Alexandru Ivasiuc, 43 de ani. Prozator și romancier de succes, a murit lângă blocul Scala.
  • A.E. Baconski, 51 de ani, poet, prozator, eseist. A  debutat cu Poezii, la 25 de ani, apoi a fost redactor-şef al revistei „Almanah literar”.
  • Savin Bratu, 51 de ani, critic și istoric literar. A murit în apartamentul său din blocul Casata de la Piața Romană  care s-a prăbușit.
  • Daniela Caurea, 26 de ani, poetă de succes. A fost șefă de promoție a Facultății de Litere, profesor și traducător. A fost găsită de mama ei după șase zile de căutari disperate prin spitale.
  • Mihai Petroveanu, 53 de ani, critic și istoric literar, căsătorit cu poeta Veronica Porumbacu, 55 de ani. Erau în vizită la A.E. Baconski și au murit cu toții.
  • Mihai Gafița, 53 de ani, critic și istoric literar. A murit împreună cu soția sa, Ioana Gafița. A fost găsit sub dărâmături abia în ziua de 9 martie, cu o lovitură foarte puternică la tâmplă, în timp ce trupul soţiei sale nu a fost găsit niciodată.
  • Eliza Petrăchescu, 65 de ani, actriță de teatru și film. A murit în apartamentul ei, din strada Brezoianu, lângă Teatru Mic unde a jucat întreaga viață.
  • Tudor Dumitrescu, 19 ani, un pianist foarte talentat.
  • Filofteia Lăcătușu, 29 de ani, solistă de muzică populară. Abia se cazase împreună cu soțul ei, Gicu Simu, în fostul Hotel France, iar cutremurul i-a surprins în jumătatea de clădire care s-a prăbușit. Au fost găsiți îmbrățișați, după 24 de ore.

Ea este persoana care a primit vaccinul cu numărul 1 milion

Miracolul de sub dărâmături. La 3 ani, o fetiță a supraviețuit cutremurului

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp