8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Ce nu aveți voie să faceți în această zi
Nașterii Maicii Domnului din 8 septembrie este considerată cea mai mare sărbătoare a toamnei. Care sunt tradițiile care se păstrează din vechime.

Întreaga creștinătate o cinstește pe Maica Domnului pe 8 septembrie. Obiceiuri pe care trebuie să le respectați.

8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului. Ce nu aveți voie să faceți în această zi

Prima sărbătoare din anul bisericesc care începe la 1 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, este cinstită de toți creștinii pe data de 8 septembrie. Potrivit tradiției, Maica Domnului s-a născut în familia de creștini a Anei și Ioachim, care s-au rugat cu tărie să fie binecuvântați cu un prunc. Vestea că vor avea un prunc le-a fost dată de Îngerul Gavriil care a spus că fetița care va veni pe lume este aleasa Domnului.

Hotarul astronomic dintre vară și toamnă

Din bătrâni se știe că Nașterea Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Din acel moment toamna își intră practic în drepturi și încep lucrările agricole. De ziua Sfintei Marii nimeni nu are voie să muncească, iar femeile nu vor spăla rufe și nu vor coase haine.

Tot atunci păsările vor începe să plece spre țările calde, iar târâtoarele se vor retrage în pământ. De asemenea, din acel moment plantele tămăduitoare nu mai au putere, de aceea nu se mai culeg.

Femeile care nu pot avea copii să se roagă de Nașterea Maicii Domnului

Din bătrâni se spune că femeile care nu pot avea copii să se roage Maicii Domnului în această zi și vor fi binecuvântate. De aceea, trebuie să aprindă candela și să o lase să ardă până seara. Tot în cinstea Maicii Domnului, credincioșii merg în pelerinaje la mănăstirile care poartă hramul Nașterea Maicii Domnului.

Pe de altă parte, femeile duc la biserici fructe, pâine și lumânări, iar acestea sunt sfințite de preoți. Toată lumea merge la biserică în această zi sfântă și se închină la icoana Preacuratei Fecioare. Se spune că nimeni nu are voie să se certe pe 8 septembrie și nici să fie supărat.

Sursă foto: haihui