Simona Ionescu / Redactor Șef

Activiștii LGBTQ+, cu buza umflată. Președintele sârb anulează EuroPride 2022

Activiștii LGBTQ+, cu buza umflată. Președintele sârb anulează EuroPride 2022
Decizie europeană fără precedent în Serbia. În plin curent pro LGBTQ+, sârbii au decis să anuleze parada gay programată să aibă loc în Belgrad, luna aceasta.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că parada EuroPride 2022 nu va avea loc. Manifestarea comunității LGBTQ+ și a simpatizanților acesteia era programată să aibă loc în perioada 12 – 18 septembrie în capitala țării vecine.  Evenimentul, abia anunțat, s-a izbit însă de proteste masive. Mii de oameni s-au coalizat și au mărşăluit la Belgrad împotriva evenimentului purtând semne şi scandând sloganuri precum „Protejaţi familia”.

Serbia, susţine președintele Vucic, trebuie să se concentreze şi asupra altor probleme, cum ar fi problemele din Kosovo, potrivit mediafax.ro. Biserica Ortodoxă Sârbă, care a fost întotdeauna împotriva promovării LGBTQ+, a salutat decizia, criticându-i pe activişti.

Activiștii LGBTQ+ anunță că vor mărșălui și dacă nu au voie

Pe de altă parte, organizatorii marşului, care se desfăşoară anual din 2002, de fiecare dată într-un alt oraş european, anunță că, în ciuda anunțului președintelui, a amenințărilor de dreapta și a protestelor masive, evenimentul se va desfăşura oricum, pentru că orice interdicţie este „ilegală”.

Kristine Garina, preşedintele European Pride Organizers Association – responsabilă cu licenţele EuroPride – a punctat că evenimentul nu va fi anulat. „Statul nu poate anula EuroPride 2022”, a declarat organizatorul acestei ediţii, Marko Mihailovic, adăugând că orice încercare de a face acest lucru ar fi o „încălcare clară a Constituţiei”.

Amintim că, la începutul lunii august mii de oameni au mărşăluit la Belgrad împotriva EuroPride. În anul 2010, în timpul unui eveniment asemănător, Pride 2010, au avut loc ciocniri violente de stradă între poliţie şi ultranaţionalişti homofobi de la Belgrad. După acel moment,  demonstrațiile LGBTQ+ au fost interzise ani la rând, invocându-se motive de securitate şi ordine publică.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre