Alertă: Cartelurile atacă în forță piața și distribuie droguri mai intens ca niciodată. Tot mai mulți tineri devin victime

Alertă: Cartelurile atacă în forță piața și distribuie droguri mai intens ca niciodată. Tot mai mulți tineri devin victime
După izbucnirea pandemiei de COVID-19, care a inclus lockdown extins și restricții, lumea s-a întrebat când se va reveni la viața „normală”. Acum au apărut primele semnale privind întoarcerea la normalitate, însă nu e nimic îmbucurător în asta.

Drogurile revin în Europa, ca înainte de pandemie. În 2020, criza sanitară a redus consumul de droguri, dar acum, consumul şi oferta au revenit la nivelul ridicat dinaintea pandemiei, avertizează un raport publicat marţi. Semnalul de alarmă e însă mai mare: noi droguri de sinteză au intrat cu succes pe piață, relatează AFP.

Indicatorul de referinţă utilizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a fost analiza apelor uzate din 75 de oraşe din 25 de ţări (23 din Uniunea Europeană, Turcia şi Norvegia). Studiul relevă „o creştere generală a detectărilor” de canabis, cocaină, amfetamine şi metamfetamine.

Ecstasy-ul, cel mai absent pe piață. Care e explicația

Ecstasy (şi ingredientul său activ, MDMA) este singurul drog „pentru care reziduurile au scăzut în majoritatea oraşelor studiate”, adaugă raportul. Dar în acest caz există o explicație.

Multe ţări au avut închise cluburile de noapte, locurile preferate pentru consumul de ecstasy şi MDMA, când a fost realizat acest amplu studiu, în primăvara anului 2021. Pe de altă parte, aceste două droguri sunt însă mult mai puţin răspândite decât canabisul. Comparativ, doar 2,6 milioane de adulţi au declarat că le-au consumat anul trecut, faţă de 22 de milioane. Alte 3,5 milioane au recunoscut că au prizat cocaină şi două milioane că au consumai amfetamine şi metamfetamine.

Crește consumul de cocaină și se deschid laboratoare

În prezent, oferta de droguri „rămâne ridicată în UE” şi chiar depăşeşte „nivelurile de dinainte de pandemie” pentru cocaină. „Acest indicator şi alţii sugerează că în prezent nu există niciun indiciu că tendinţa ascendentă a disponibilităţii acestui drog, observată în ultimii ani, s-a schimbat”, se arată în Observator.

În plus, directorul (OEDT), Alexis Goosdeel, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă online, că „drogurile clasice nu au fost niciodată atât de accesibile şi continuă să apară noi substanţe cu doze mari. Aproape tot ceea ce are un potenţial psihoactiv astăzi riscă să apară pe piaţă”.

Zeci de droguri noi au apărut într-un an

În 2021, 52 de noi substanţe psihoactive (NPS) au fost semnalate pentru prima dată. Media a fost de „una pe săptămână, comparativ cu două acum 25 de ani”, după cum a precizat Goosdeel.

OEDT şi directorul său sunt foarte îngrijoraţi de faptul că Europa devine „un mare producător de droguri, în special de sinteză”, atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export. El a precizat că peste 350 de laboratoare ilegale au fost desfiinţate în 2020, „dintre care unele locaţii de producţie la scară largă de cocaină, metamfetamina şi catinonă”.

Specializate în mod tradiţional în traficul de cocaină, cartelurile mexicane s-ar implica din ce în ce mai mult în producţia de droguri de sinteză, în special metamfetamina, în Eurpopa, a mai arătat acesta.

Sursa foto: Pixabay