Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă meteo. Abia acum începe iarna în România. Vine gerul

Alertă meteo. Abia acum începe iarna în România. Vine gerul
Iarna calendaristică nu prea a fost prezentă, așa cum o știam în anii trecuți. Însă își arată colții acum, la mijloc de martie.

Meteorologii au lansat alerta și anunță că va fi deosebit de frig în următoarele zile. Temperaturile vor scădea mult sub pragul de îngheț al apei și, în plus, este posibil să ningă în toate regiunile țării.

În Banat, până spre sfârșitul săptămânii, vremea se va răci și va deveni deosebit de rece pentru această dată. Media maximelor termice va ajunge doar până în jurul a 3 grade Celsius, iar a minimelor până spre -10 grade Celsius. Ulterior valorile termice vor crește, astfel că e de așteptat ca peste o săptămână temperaturile maxime vor atinge în medie 12 – 14 grade, iar cele minime 1 – 2 grade. Sunt așteptate ninsori, în prima parte a intervalului.

În Crișana, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor va fi de 2 – 3 grade, iar a minimelor de -9 – -8 grade. În zilele următoare vremea va intra într-un proces de încălzire, iar media temperaturilor maxime din ultimele zile de prognoză va ajunge la 12…14 grade și a minimelor la 0…2 grade. Pe arii restrânse vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate mai mare în primele și în ultimele zile de prognoză.

În Transilvania, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între -2 și 2 grade și a minimelor între -7 grade în prima dimineață și -14 grade în ultima. În cea de a doua săptămână se va încălzi, iar media maximelor va ajunge să atingă în ultimele zile 10 – 12 grade. Temporar se vor semnala precipitații în general, cu o probabilitate mai mare în perioada 7 – 9 martie, dar și după 16 martie.

În anumite zone din țară va ninge zilnic

În Maramureș, până spre sfârșitul săptămânii, vremea va fi deosebit de rece pentru această dată. Și aici media temperaturilor maxime va coborî spre 1 grad, iar a minimelor spre –11 grade. Temporar se vor semnala precipitații slabe cantitativ, între 7 și 9 martie și din nou, după 16 martie.

În Moldova, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor termice abia va atinge -2 grade Celsius, iar a minimelor de -10. Se vor semnala precipitații, cu o probabilitate mai mare între 7 și 11 martie și după data de 16 martie.

În Dobrogea, valorile termice vor fi în scădere până în jurul datei de 11 martie, când media maximelor va atinge -1 grad, iar a minimelor -6 grade. În zilele următoare vremea va intra într-un proces de încălzire, iar media temperaturilor maxime din ulimele zile de prognoză va ajunge la 8…10 grade și a minimelor la 1…2 grade. Trecător aici va ninge sau va ploua zilnic.

Și valorile termice din Muntenia vor fi în scădere, ajungând la temperaturi zilnice între -2 și -10 grade Celsius.  Și aici se vor semnala precipitații zilnic.

Vremea se va răci și în Oltenia până spre sfârșitul săptămânii, când media maximelor termice se va situa în jurul a 2 grade, iar a minimelor va atinge -11 grade. În intervalul care va urma, tendința generală va fi de creștere a valorilor termice, astfel încât, în ultimele zile de prognoză maximele vor atinge în medie 12 – 13 grade. Până pe  11 martie, și aici se așteaptă ninsori, dar și după data de 17 martie vor fi precipitații.

Ce se întâmplă la munte

La munte, în această săptămână vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime cuprinsă între -10 și -2 grade și a minimelor între -17 și -10 grade. În cea de a doua săptămână se va încălzi, iar media maximelor va ajunge să atingă 2 – 4 grade și a minimelor -4 – -3 grade. Temporar vor fi precipitații aproape în fiecare zi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre