Critic literar, scriitor, eseist și jurnalist român, Radu Călin Cristea era un tip de bănățean din acela neconflictual, deși în scris era acid și înțepător. A avut prieteni care s-au transformat în dușmani și dușmani care s-au trasformat în prieteni. În general, ideile politice au generat onflicte publice care acum rămân doar în arhivele jurnalistice sau ale literaturii.

Nu știm încă de ce s-a stins din viaţă atât de devreme, la 65 de ani, dar regretele că a dispărut un om de cultură, un român de valoare sunt primordiale.

Dumnezeu să te odihnească, domnule Radu Călin Cristea!

Cine a fost Radu Călin Cristea

Radu Călin Cristea s-a născut în anul 1955, în comuna Ineu, regiunea Arad. A urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.

A debutat publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri Emil Botta-despre frontierele inocenței, la Editura Albatros, în 1984.

A fost colaborator şi redactor la programul „Actualitatea Românească” la Radio Europa Liberă (1990 – 2002) și a scris editoriale în Evenimentul zilei, Adevărul, Cuvântul, Amfiteatru.

De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului „Literatură. Arte”.

Fost membru al CNA, Radu Călin Cristea era cunoscut şi ca fiind un apropiat al PNL. Are o fiică de care era foarte mândru.

Televiziunea e în doliu. Încă un jurnalist s-a stins. Avea 44 de ani

 

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri