Andreea Esca i-a recitat lui Ceaușescu. Dar îi e rușine să spună

Andreea Esca i-a recitat lui Ceaușescu. Dar îi e rușine să spună
Mama Andreei Esca și-a dorit ca să aibă o fetiță vedetă și, de când Andreea era micuță și i-a descoperit talentul de a memora ușor și a reciti poezii, a făcut tot posibilul ca micuța să se afirme la diverse concursuri sau preselecții. Așa a ajuns Andreea să le recite soților Ceaușescu cu prilejul unor sărbători.  

După Revoluţie, cea care avea să ajungă vedeta Pro Tv nu a recunoscut niciodată această experiență a vieții ei, așa cum au făcut-o actorul Andrei Duban sau producătoarea tv Dana Mladin, cândva prezentatoarea emisiunii „Școala vedetelor”, realizată de Titus Munteanu la TVR.

Într-un interviu mai amplu, apărut cu mulți ani în urmă în revista Tango, Andreea Esca a făcut tot felul de dezvăluiri despre etapele care i-au influenţat cariera, ba a amintit și de apropierea ei de Nicolae Ceaușescu.  Dar nu în sensul adevărat al întâlnirii cu el, petrecut cu mulți ani înainte de Revoluție. Versiunea ei o regăsim în fragmentul de mai jos.

„M-am gândit, la un moment dat, să dau la teatru. Eram în liceu, aveam o trupă de teatru și țin minte că am pus în scenă o piesă de teatru de Oscar Wilde în engleză, la care a fost regizor Răzvan Rădulescu. Îmi plăcea foarte mult. Mi-aduc aminte și de un casting pentru un film pentru copii unde era nevoie de figurație”, a spus Andreea Esca despre opțiunile ei cu privire la facultate.

A renunțat la teatru, după o discuție dintre mama ei regizorul Geo Saizescu, care ar fi trebuit să o mediteze. Apoi a mărturisit că l-a „cunoscut bine” pe Ceaușescu, pentru că i-a învățat discursurile pentru examenul de Economie politică când a dat la facultate.

„Am dat la ASE. Economie politică știam bine. Problema este că, după ce am învățat discursurile lui Ceaușescu și ce te mai puneau să înveți, Ceaușescu a murit. Am dat după aceea în 1990 la Finanțe-Bănci și nu am luat, așa că am plecat în vacanță, că era vară. Tata a înnebunit de nervi, cum să plec dacă nu am intrat la facultate?!

Așa că m-a chemat acasă și mi-a zis: vezi că s-a înființat prima facultate particulară în România, se cheamă Athenaeum, tu ai să te duci acolo și ai să dai la Drept.

Când am ajuns acolo, alături era Facultatea de Jurnalism. Și nu știu să spun de ce, la asta m-am înscris. Și nu știu să spun nici de ce am ales secția de televiziune…”, a dezvăluit prezentatoarea Ştirilor Pro Tv pentru revista Tango.

Cum decurgeau întâlnirile copiilor cu Ceaușescu, povestite de o colegă de-a Andreei Esca

Dana Mladin, într-un interviu pentru life.ro, a dat-o de gol pe Andreea Esca. Ea și Esca au fost în grupurile de copii care îi recitau lui Nicolae Ceaușescu. Pentru niște copii nu era nimic rău sau de condamnat, că doar n-au fost colaboratori ai Securității. Andreea Esca, însă, a vrut să-și păstreze secretul. Dana Mladin a prezentat și o fotografie cu ea și Nicolae Ceaușescu, de la Plugușorul din 1982(foto).

Povestește producătoarea TV, la fel de vedetă în televiziune ca și Esca:

„Am intrat în grupul de copii care recitau poezii soților Ceaușescu sau le ofereau flori. Fetele recitau pentru Nicolae Ceaușescu, băieții, cum era Andrei Duban, recitau pentru Elena Ceaușescu.

Eram îmbrăcați în pionieri și mergeam la niște filmări la fel de expresive ca limbajul de lemn: un decor trist, în care se afla un cor de la cine știe ce Casă a Pionierilor, iar noi recitam poeziile patriotice. De Anul Nou, la congrese sau la parada de 23 August, mergeam la spectacolele omagiale. Atunci ne întâlneam cu tovarășa și cu tovarășul. Îmi amintesc că era foarte frig când mergeam cu Plugușorul. Dar era mișto că primeam banane și bomboane cubaneze, bucuria noastră.

Mie mi se părea mai important să reciți decât să dai flori, deși, când dădeai flori ajungeai lângă tovarăși. Am dat și flori, de multe ori, și nu doar lui Ceaușescu. Dădeam tuturor bărbaților din CC al PCR, iar băieții tuturor femeilor, doar că femei erau mult mai puține.

Mi-aduc aminte că Ceaușescu primea florile, mă pupa și îmi zicea „să trăiești”. Atât”.

A venit și întrebarea ziaristei care-i lua interviul pentru life.ro: „Cine mai făcea parte din grupul de recitatori?”.

Iar răspunsul Danei Madin a fost fără ezitare: „Andrei Duban, am recitat de multe ori cu el, Dorina Chiriac (n.r. azi, actriță), am fost bune prietene în copilărie, Andreea Esca. Erau mulți, dar îmi amintesc doar de cei din generația mea”.

Andreea Esca a postat și ea pe Facebook, în 2017, o fotografie cu ea din vremea în care era pionieră și făcea înot cu profesorul din imagine. Ea e fetița serioasă din mijloc.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre