La eveniment au participat peste 100 de membri SACEM, presa locală şi invitaţi speciali. „Astăzi am regăsit Parisul ușor diferit, sau poate că eu m-am schimbat de când am plecat din acest sublim oraș.
Întâlnirea cu artiști excepționali și înmânarea medaliei aniversare pentru cei 50 de ani de contribuție muzicală în cadrul Uniunii Compozitorilor din Franța m-a onorat dar și emoționat teribil, însă bucuria revederii a fost pe măsură. Franța rămâne un fidel slujitor al artelor! De pe malul Senei, vă doresc o seară liniștită”, a scris Gheorghe Zamfir pe contul său de Facebook.
Gheorghe Zamfor a modificat naiul tradițonal
Gheorghe Zamfir s-a născut în 1941 la Găeşti (judeţul Dâmboviţa). El a ales să studieze muzica și s-a orientat de-a lungul carierei sale la un instrument specific românesc, naiul, devenind cunoscut și apreciat la nivel internaţional.
Dar Gheorghe Zamfir nu a cântat la naiul tradițional, ci i-a modificat instrumentului forma, construcţia. Astfel i-a lărgit considerabil paleta interpretativă, și a reușit să introducă instrumentul său în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionându-i sunetul şi, practic, readucându-l în atenţia publicului.
Mai precis, Gheorghe Zamfir a renunțat la instrumentul tradițional românesc cu 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conţinând succesiv 22, 25, 28 şi 30 de tuburi. Și, mai mult decât atât, el îşi asamblează singur naiurile, din lemn de bambus, şi le acordează cu ceară de albine. Amintim că în 2003, a confecţionat „Gigantul”, un nai având 42 de tuburi, 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.
În ciuda carierei sale de mare succes, în 1982 a căzut în dizgraţia cuplului Ceauşescu, moment în care a decis să plece din România. Cariera sa a continuat în străinătate, însă după Revoluție el a revenit în țară.
Singurul român cu un Disc de aur în Ungaria
Gheorghe Zamfir este singurul artist român care a câştigat un disc de aur în Ungaria. În plus, a câştigat două discuri de aur în SUA. El se poate lăuda cu nu mai puțin de 120 de discuri de aur şi platină. De asemenea, a înregistrat peste 190 de discuri, vândute în peste 120 de milioane de copii.
De-a lungul carierei, a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. Repertoriul său cuprinde lucrări de Mozart, Bach, Corelli, Vivaldi, până la John Lennon, Paul McCartney, Billy Joel şi Elton John.
Muzica lui se regăseşte pe coloana sonoră a unor filme celebre precum „Le Grand Blond avec une chaussure noire” (1972), „Le retour du Grand Blond” (1974), „Picnic at Hanging Rock” (1975), „Once upon a time in America” (1984), „The Karate Kid” (1984) şi „Kill Bill. Vol.1” (2003).
Gheorghe Zamfir, artist complet: cântă, scrie, pictează
Premiul primit acum de la Uniunea Autorilor Editorilor şi Compozitorilor de Muzică (SACEM) continuă o lungă serie de premii, distincţii şi medalii, printre care Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei şi Premiul Academiei Charles Cross.
Pe lângă carieră de muzician, Gherghe Zamfir a publicat versuri, eseuri şi o carte autobiografică. De asemenea, el pictează, expunându-și lucrările în ţară şi în străinătate.
Sursa foto: Reporter virtual, Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook