Au început înscrierile la școala profesională 2020. Toți elevii primesc bursă

Au început înscrierile la școala profesională 2020. Toți elevii primesc bursă
Poți să înveți o mereie și să primești bani. De azi, 29 iunie, au început înscrierile la școala profesională 2020. Toți elevii primesc bursă, de la stat și de la firma unde fac practică. Sunt peste 300 de calificări în meserii căutate pe piața muncii.

Un absolvent de gimnaziu poate opta să învețe o meserie căutată de angajatori, să meargă la un liceu tehnologic, la o școală profesională ori la învățământul dual.

Au început înscrierile la școala profesională 2020

Sunt 55.000 de locuri la învățământul professional. Se face mai multă practică și mai puțină teorie, iar la sfârșit absolventul primește certificat de competență, recunoscut în Europa. Mai mult, pe timpul școlii, statul și firma unde elevul face practică acordă burse, iar la sfârșitul cursurilor firma unde s-a făcut practica angajează imediat absolventul.

Sunt peste 300 de calificări în meserii căutate pe piața muncii. Cele mai cerute maserii sunt: sudor, cizmar, ospătar, brutar, vânzător, mecanic auto, constructor, electrician, marinar, strungar, pădurar, sticlar și multe altele.

Școala profesională 2020. Mai multă practică, mai puțină teorie

În anul I de studiu, pregătirea teoretică reprezintă 80%, în timp pregătirea practică vor reprezenta 20%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea la 40% din totalul orelor, în timp ce practica are o pondere de 60%. În anul al treilea de învăţământ profesional, practica va fi de 72%, iar teoria doar 28%. După obținerea certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, se poate continua studiile în învăţământul liceal (din clasa a XI-a), unde există locuri disponibile în clase de liceu.

Pentru anul şcolar 2020-2021 se vor aloca locuri distincte peste numărul de locuri repartizat respectivelor unități de învățământ pentru elevii cu cerințe educaționale speciale (CES).

Repartizarea candidaților pe aceste locuri se realizează de către Comisia de admitere județeană/ Comisia de admitere a municipiului București, în baza unei proceduri stabilite de Comisia națională de admitere.

Școala profesională 2020. Elevii primesc bursă

Formarea elevilor în învăţământul profesional şi în învăţământul dual este susţinută din punct de vedere financiar prin bursa profesională care se acordă pentru fiecare elev în cuantum de:

  • 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învăţământul profesional
  • 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învăţământul dual

Calendarul înscrierii la școala profesională 2020

Prima etapă pentru înscrierea elevilor se derulează în perioadele 29 iunie – 3 iulie şi 6-7 iulie 2020.

Din cauza situaţiei speciale din acest an şcolar, cauzată de criza sanitară COVID 19, opţiunile elevilor pentru o unitate de învăţământ care are ofertă pentru învăţământul profesional şi calificările din oferta acesteia se completează de către candidaţi asistaţi de diriginţi/ cadrele didactice din unitatea de învăţământ gimnazial pe baza unei programări pe zile şi ore a tuturor elevilor.

Înscrierea candidaţilor la unităţile de învăţământ pentru care au optat se realizează numai de către unităţile de învăţământ gimnazial prin transmiterea electronică la unităţile de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul professional a fișelor de înscriere însoţite de foile matricole. Candidaţii nu se prezintă şi nu depun personal documentele de înscriere la unităţile de învăţământ profesional pentru care optează.

A doua etapă de înscriere a elevilor în învăţământul profesional şi în învăţământul dual se va derula în perioada 24 iulie – 4 august 2020.

Oferta educaţională pentru anul şcolar 2020-2021 pentru învăţământul profesional, pentru învăţământul dual şi pentru învăţământul liceal tehnologic va fi disponibilă în curând pe site-ul alegetidrumul.ro.