Azi, vedete vor fi liberalii Cîțu și Orban, care vor juca „golf” cu voturile sub privirea președintelui Iohannis

Azi, vedete vor fi liberalii Cîțu și Orban, care vor juca „golf” cu voturile sub privirea președintelui Iohannis
Probabil că nicio vedetă din showbiz nu va strârni azi un interes mai mare decât spectacolul de la congresul PNL, unde premierul Florin Cîțu se bate cu președintele PNL și al Camerei Deputaților pentru funcția de lider național al liberalilor.

Vedetele politicii vor fi azi strânse grămadă într-o sală, la Romexpo. 5.000 de suflete, toate cu măști, dar – zic ele – cu sufletele și conștiințele curate că fac totul pentru țară. Totul începe la ora 11.00 fix.

Președintele Klaus Iohannis va veni în sala plină ochi și o să țină un discurs. Va fi primul care va vorbi sălii, apoi va părăsi incinta, lăsându-i pe liberalii săi să-și exercite votul secret. Se zice că va afla spre seară cine va fi sacrificatul: Cîțu sau Orban.

Congresul PNL are loc azi și mâine

În prima zi va fi show-ul interesant pentru electorat, când vor fi aleși președintele partidului, președintele Comisiei de Arbitraj și președintelele Comisiei de cenzori. Duminică vor fi votați reprezentanții în Biroul Executiv.

Vom fi pe fază, iar dacă se întâmplă lucruri deosebite, ce merită să rămână consemnate, vom reveni pe parcursul zilei cu știri. Deocamdată să ne amintim că e pandemie, că ni s-au pus restricții dure de circulație, iar de adunări sau petreceri nici nu mai merită să pomenim sau să ne gândim.

Fostul prefect al Capitalei Alin Stoica, demis că era de la USR, a susţinut, pe 23 septembrie, că nu se poate organiza Congresul PNL cu 5.000 de participanţi în condiţiile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori în Bucureşti.

Premierul Florin Cîţu nu-i împărtășea opinia, el declarând că „dacă vin 5.000 de persoane, vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană, va fi cu certificat verde şi centre de testare acolo, deci va fi în condiţii regulamentare”. Deci nici liberalii nu-s toți vaccinați, că unii vor fi testați la intrarea în sală. Plătește partidul.

În avanpremiera partidei cu votul secret

În cadrul Consiliului Naţional al partidului, din 22 septembrie, convocat în vederea unor modificări statutare, premierul Florin Cîţu a declarat că moţiunea „România liberală”, cu care el candidează la preşedinţia PNL, a fost votată de 40 de filiale ale partidului din 41; „dintre cele 41 de filiale, 34 au votat doar moţiunea ‘România liberală’”, potrivit lui Florin Cîţu, restul de şase filiale optând şi pentru moţiunea lui Ludovic Orban.

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut, la Consiliul Naţional al partidului din 18 septembrie 2021, ca membrii să poată vota liber şi secret în cadrul Congresului, „nu conform presiunilor puse de la nivelul unor conduceri care au călcat în picioare democraţia”.

„Ştiţi că eu am informaţii de la membrii partidului din fiecare filială judeţeană.

Sunt foarte mulţi care mi-au comunicat că se discută de anumiţi preşedinţi de filială judeţene de sistemul de control al votului, vorbindu-se de două sisteme de control al votului: un sistem prin reprezentant şi un sistem prin fotografierea buletinului de vot. (…)

Există astfel de discuţii în grupuri restrânse, în conducerile unor filiale care îl susţin pe Florin Cîţu, nu în filialele care mă sprijină pe mine.

Votul trebuie exprimat liber, secret. Procedura de organizare a votului trebuie să fie de asemenea natură încât să nu permită controlul votului”, a spus Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

Ultimele mesaje ale beligeranților, înainte de marea confruntare

Ludovic Orban a postat vineri după-amiază, pe pagina lui de Facebook, un mesaj către toți cei ce vor participa la adunarea de la Romexpo.

„Dragi delegați care vă îndreptați astăzi spre Congresul Partidului Național Liberal de la Romexpo, vă doresc drum bun, să aveți grijă de voi și să ajungeți cu bine la București.
Vă îndemn să cumpăniți bine asupra deciziei pe care o veți lua la Congres! În mâinile fiecăruia dintre dumneavoastră stau soarta și viitorul partidului nostru și al României.
Doar voi, membrii Partidului Național Liberal, aveți puterea de a hotărî, fără niciun fel de constrângere sau intimidare!
Să ne vedem sănătoși!”
Florin Cîțu a considerat că un videoclip cu el, ușor neras, vorbindu-le delegaților despre proiectul „România liberală” este cel mai potrivit. Le-a trimis și un SMS celor 5.000 de delegați, îndemnându-i să-l susțină ca să aducă bunăstarea în țară.

„Salut! Un vot pentru mine e un vot pentru PNL la guvernare, pentru creștere economică și pentru investiții. Cu respect, Florin Cîțu.”