Tot mai mulți șoferi sunt prinși în trafic și depistați pozitiv la testarea cu aparatul Drug Test. De aici pornește o întreagă nebunie, pentru că urmează tot felul de expertize care să confirme dacă erau drogați în momentul în care conduceau, ce substanțe au luat și cât de mult le-a fost afectată capacitatea de a conduce automobilul.
Numai că expertizele sunt greu de realizat din cauza multor probleme nerezolvate la Institutul Național de Medicină Legală, în ultimii ani degradându-se cum nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mulți medici legiști, printre care și Cristian Stan, unul dintre cei mai buni profesioniști în domeniu, au tras un semnal de alarmă acum câteva luni. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis atunci Corpul de Control, dar situația a rămas la fel.
„Alte tipuri de expertize medico-legale nou apărute nu sunt încă standardizate și nu au o metodologie proprie”
„Acest blocaj, să spunem, care tinde să se extindă la scară națională în domeniul medicinei legale, se datorează unei legislații învechite, complet depășite, și mă refer aici în primul rând la domeniul medicinei legale, dar în același timp, și la domeniul malpraxisului medical. După părerea mea, și alte tipuri de expertize medico-legale nou apărute nu sunt încă standardizate și nu au o metodologie proprie.
„Expertiza pentru a stabili cât de drogat este șoferul se face subiectiv”
Marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană au niște limite ale concentrației de metabolism de droguri în sânge care stabilesc dacă se afla sub influență sau nu – cum e la alcoolemie, 08 grame la mie. În mod similar, marea majoritate a țărilor Uniunii Europene au niște limite legale peste care se consideră că, indiferent cum arată clinic, se afla sub influență, dacă depășești o anumită concentrație în sânge.
Noi nu avem. La noi, se face o expertiză, dar fiecare medic legist evaluează cum consideră el starea de influență. Cu un anumit grad de subiectivism. Vorbim de experize privind starea de influență a drogurilor asupra capacității de conducere auto. Iar conducerea sub influența drogurilor este un fenomen care are o creștere exponențială în România”, a explicat medicul legist Cristian Stan pentru Gândul.
La Toxicologie lipsesc reactivii
O problemă mare este și lipsa reactivilor la toxicologie pentru o întreagă serie de droguri. Din acest motiv, sunt situații în care drogul nu poate fi identificat, mai ales în cazul etnobotanicelor și atunci persoana aflată sub influența substanțelor interzise scapă de rigorile legii.
”Managerul ar trebui să găsească soluții practice pentru ca lucrurile să meargă, să nu se împiedice, să nu se blocheze și să meargă foarte rapid. (…) Există situația asta destul de frecvent întâlnită în cazul etnobotanicelor, deci chiar este o situație complicată.
„Din câte știu eu, nu se poate depista arsenicul, la ora actuală”
Multe dintre ele nu pot fi puse în evidență, dar nu numai. Sunt și toxice clasice – vorbim de metale grele – pe care nu le putem pune în evidență.
Din câte știu eu, nu se poate depista arsenicul, la ora actuală, în sistemul de toxicologie și singurele laboratoare care spun că lucrează arsenicul, din sistemul privat de medicină, îl lucrează de fapt în laboratoare neacreditate din străinătate. Ajungem într-un cerc vicios în care, practic, lipsa acreditării laboratoarelor ne pune sub semnul întrebării validitatea rezultatelor pe care acestea le oferă”, a adăugat medicul legist.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook