Simona Ionescu / Redactor Șef

Cacaoa, medicament natural pentru inimă și creier. Are și efect antistres

Cacaoa, medicament natural pentru inimă și creier. Are și efect antistres
Băutura de cacao a fost foarte apreciată de aristocrați, dar această licoare delicioasă a devenit preferată de toată lumea. Din acea perioadă, susțin cercetătorii din mai multe țări, arborele  de cacao  era considerat  divin, iar cuvântul cacao, în limba aztecilor  înseamnă ” hrana zeilor”.

De-a lungul timpului, boabele arborelui de cacao au fost studiate  de cercetătorii din lumea întreagă. Cu toții au ajuns la o concluzie comună: totdeauna, băutura preparată din pudra de cacao  asigură un tonus bun și o stare de spirit optimistă, adică aceste calități  care sunt garanțiile unei sănătăți  ”de fier”.

Cacaoa, medicament natural pentru inimă și creier

După studii îndelungate, cercetătorii din multe țări au constatat că, în orice împrejurare, rămânem optimiști dacă vom consuma băuturi preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase.

Pudra de cacao, consumată ca aliment de sute de ani, este un tonic natural care face minuni pentru starea de spirit a persoanelor care nu renunță la această această delicatesă. Mai mult, băuturile preparate din cacao sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.

Despre valoarea nutrițională a boabelor de cacao s-a dus vestea prin secolul al XV-lea. “O ceașcă de cacao este suficientă pentru a menține forțele unui soldat pentru o zi întreaga de mers!”. Așa îl informa Hernando Cortez (1485-1547, cuceritorul Mexicului) pe Carol Quintul (1516-1556, regele Spaniei). Atunci conchistadorii spanioli au aflat ce valoare nutritivă ridicată și stimulativă avea delicioasa băutură de cacao și au introdus-o în hrana trupelor. Cristofor Columb a avut meritul de a aduce boabele de cacao în Spania.

Testele de laborator,  efectuate de specialiști, au dovedit că pudra de cacao  este bogată în minerale , precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alături de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9).

Cacaoa ține în frâu riscul bolilor de inimă

Un studiu a fost efectuat în SUA, pe persoane cu vârste care depășeau 70 de ani a arătat că, după ce subiecții au băut zilnic câte o ceaşcă de cacao preparată din 40 de grame de pudră de cacao neîndulcită şi din lapte degresat. În paralel, un alt lot de subiecți au consumat doar lapte simplu. După o lună, cercetătorii din cadrul Universității Washington din St. Louis au observat că subiecţii care au consumat zilnic cacao neîndulcită și lapte degresat aveau un risc mai redus de a se confrunta cu probleme cardiovsculare, în comparaţie cu subiecții care, în acest interval, au consumat doar lapte simplu.

Mai mult, unii subiecți aveau antecedente de boli de inimă în familie, erau fumători sau obezi.

Totodată, în grupa subiecților care au consumat cacao s-a observat o  creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum s-a menţionat într-un raport apărut în publicația ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Beneficiile din boabele de cacao

Beneficiile constatate de cercetătorii americani se datorează numeroaselor substanţe active, cu proprietăţi puternic antioxidante.

Aceşti antioxidanţi reduc riscul îmbolnăvirii de afecţiuni grave cum ar fi : diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajută la buna funcţionare a creierului, încetinând, în acelaşi timp, şi procesul de îmbătrânire a organismului.

Consumul de cacao reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor sanguine. De aceea, specialiştii recomandă celor care suferă de hipertensiune arterială să bea zilnic un preparat delicios obţinut dintr-o linguriţă de cacao şi din lapte degresat neîndulcit.

La personele sănătoase, consumatoare de cacao, s-a observat o încetinire a fenomenului de îmbătrânire prematură a pielii şi reducerea clară a incidenţei bolilor cardiovasculare

Totdeauna, băutura fierbinte este asimilată mai repede de organism, în comparație cu un aliment rece. De aceea, o ceașcă de cacao sau de ciocolată fierbinte, băută dimineața la micul dejun, este o sursă de bună dispoziție pentru toată ziua. Specialiștii susțin că, spre deosebire de cafea, ciocolata nu dă dependență.

Ciocolată caldă cu efect antistres

Aroma ciocolatei are efecte extraordinare asupra organismului: eliberează o cantitate importantă de imunoglobulină A, care produce anticorpi ce protejează organismul de viruși.

Ingrediente: 6 linguri de cacao, 2 linguri de zahăr brun, 4 linguriţe de miere, 6 linguri de amidon de porumb, 9 linguri de lapte degresat.

Mod de preparare: Se amestecă zahărul cu mierea foarte bine;  se adaugă  treptat cacao, apoi amidonul şi, în final, laptele. Toate ingredientele se amestecă foarte bine cel puţin cinci minute.

Recomandare: Acest sortiment de ciocolată este recomandat îndeosebi persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute, dar şi anemicilor.

Ciocolată caldă pentru o zi cu program încărcat

Ingrediente: O cană de lapte degresat neîndulcit, trei  linguri de cacao şi îndulcitorul preferat (un pliculeţ sau o linguriţă  de zahăr invertit).

Mod de preparare: Ingredientele se amestecă bine, până când se dizolvă. Deși ciocolata obținută are un conținut caloric redus ( 120 calorii), efectul său este  revigorant și trebuie băută în zilele cu un program foarte încărcat.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre