Simona Ionescu / Redactor Șef

Căminele groazei. Ororile privite prin ochii psihologului Tudorel Butoi: ”Oameni malefici fără sentimente de milă și remușcări”

Căminele groazei. Ororile privite prin ochii psihologului Tudorel Butoi: ”Oameni malefici fără sentimente de milă și remușcări”
Acum câteva zile, o știre încărcată de dramatism făcea rapid ocolul țării și ne dezvăluia că în spatele  porților frumos vopsite ale unor azile din Ilfov, peste o sută de bătrâni (cei mai mulți dintre ei cu dizabilități fizice și psihice), toți dependenți de ajutor, erau parte a unui cumplit tablou desprins parcă din lagărele de exterminare de pe vremea naziștilor. În timp ce o anchetă este în derulare, cu patru inși băgați la ”răcoare”, psihologul criminalist prof. Tudorel Butoi, a explicat pentru Rețete și vedete care este mecanismul interior care i-a transformat pe angajații căminelor în călăi.

Toți cei implicați în rețeaua ce coordona „căminele groazei” sunt personaje aducătoare de moarte, care aveau în mâini viețile bieților bunici și tinerilor cu probleme grave pe care însă îi supuneau unor chinuri imaginabile, vecine cu tortura.

Înfometați, bătuți crunt și cu carnea roasă de răni adânci

Se încheie o spătămână de când toată presa din România vorbește de ”căminele groazei”, de ”lagăre de exterminare” unde peste o sută de bătrâni bolnavi, incapabili să supraviețuiască fără susținere medicală și fără o îngrijire decentă, erau împinși, cu fiecare zi scursă, pe drumul către o moarte lentă și extrem de dureroasă. Oameni înfometați, bătuți crunt cu pumnii, cu pamperșii neschimbați de cine știe când, cu carnea roasă de răni adânci provocate de mizerie și de mușcăturile păduchilor și ale ploșnițelor, lăsați fără tratamente și puși să muncească până la epuizare.

E în derulare o anchetă a procurorilor anticorupție care, din senin, a pus în mișcare și personaje vizate din lumea politicului ale căror nume au fost asociate cu tragediile care s-au consumat în azilele unde s-au comis ororile.

S-au făcut și câteva arestări preventive, patru persoane au fost închise pentru 30 de zile – doi administratori de cămin, un fost șef de la DASPC Ilfov și un fost polițist de la IPJ Ilfov – în timp ce alte 11 persoane sunt cercetate sub control judiciar sau în libertate.

Tabloul uriașului interes arătat acum acestor orori, despre care se știa de multă vreme, este întregit de dezvăluirile unui fost angajat al unuia dintre cămine, dar și de ”directivele” trasate chiar de premier. Se cer capetele celor vinovați. Totul, abia acum…

Premierul Ciolacu vrea capete ”tăiate”

Marcel Ciolacu, proaspăt premier, îi vrea ”rași” pe cei din conducerile Autorițății Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, pe șefii  Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și pe cei ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. În plus, șeful executivului vrea controale la toate căminele de bătrâni din țară, dar și explicații de la șefii Poliției Române, instituție care, în opinia sa, știa de dramele trăite de bătrâni și nu a intervenit.

Să sperăm că va descoperi că știau mulți din angajații statului despre ororile din cele trei centre din Ilfov, că mulți funcționari publici au acoperit rețeaua creată pentru a-și umple buzunarele cu banii acestor persoane cu dizabilități. Până acum doar doi șefi demiși…

Năluci care cerșeau la gardul azilului

Însă, până mai ieri, pe nimeni nu a interesat de soarta acestor zeci de oameni maltratați de semenii lor puși în acele azile ca să-i îngrijească. Să le dea o farfurie cu mâncare, să-i spele, să le dea tratamentele… Acei oameni înfometați și goi, cu trupuri scheletice, au fost priviți precum niște năluci când cerșeau la gardul căminului o bucățică de pâine. Ca și cum nu existau. Nimeni nu era așa revoltat cum este acum. De ce? Psihologul criminalist, prof.Tudorel Butoi a explicat, pentru Rețete și Vedete care este mecanismul după care au acționat atât cei care au privit impasibili scene dramatice din exterior, cât și cei din interior, care sunt părtași la tortura bătrânilor.

Tudorel Butoi: Pasivitate și dezinteres. Lipsă de milă și de remușcare

Psihologul criminalist Tudorel Butoi este o vedetă în breasla sa. În zeci de ani de profesie a evaluat mii de persoane, de aceea ne-am adresat dânsului pentru o evaluare a comportamentului celor care au știut, i-au văzut pe acești oameni abuzați în „căminele groazei” și n-au reacționat în niciun fel. Același lucru am vrut să-l aflăm și despre brutele care au chinuit acești bolnavi.

”Cei din exterior – trecători ocazionali sau vecini, oameni care locuiesc lângă acele centre de îngrijire a bătrânilor – puteau, firește, să acționeze. Puteau să dea măcar un telefon la o structură de control autorizată, la poliție, oriunde, atunci când au văzut oameni goi, scheletici, cerșind la gardul azilului. Dar nu au făcut-o. De ce? Din pasivitate și dezinteres. Din lipsă de preocupare față de problemele altuia. Nu era la ei, cum se spune și nu au vrut să-și asume vreo responsabilitate. Acum, unii vorbesc despre ororile din interior, despre care aflăm că știau, din postura viteazului care se arată după război.

Legat de personalul care avea în îngrijire acei bătrâni, lucrurile stau cu totul altfel. În cazul lor e vorba de o afacere. Șefii de acolo, asistenții, infirmierii nu au fost interesați nici o clipă de medicamentele, de tratamentele și de îngrijirea acelor oameni. Nu le-a păsat de viața lor. Au vrut doar banii acelor bătrâni, pensiile lor. Sunt oameni răi, malefici, fără sentimente de milă sau de remușcare”, ne-a declarat prof. Tudorel Butoi.

Mesaj către ministrul Rafila: Geriatria românească trebuie readusă în prima linie

În contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila vorbește de rapoarte, de anchete și de controale ale căror rezultate vor fi analizate, profesorul Butoi îi lansează acestuia o provocare: revigorarea geriatriei românești.

”Apreciez măsurile de moment pe care ministrul Rafila le dispune (n.r. controale și analize), dar îi sugerez înaltului oficial să găsească soluții rapide pentru refortificarea, reactualizarea și readucerea în prima linie a geriatriei românești, cândva apreciată și recunoscută în toată lumea. Cum, cu ce și mai cu seamă când va putea face acest lucru?”, a mai adăugat prof. Tudorel Butoi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre