Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât de mult s-a îmbogățit cel care a inventat vaccinul anti COVID-19. Ugur Sahin este acum miliardar

Cât de mult s-a îmbogățit cel care a inventat vaccinul anti COVID-19. Ugur Sahin este acum miliardar
Cel care a inventat vaccinul Pfizer anti COVID-19, a ajuns printre cei mai bogaţi 500 de oameni din lume. Apropiații acestuia spun că a rămas un modest, în ciuda faptului că, acum este miliardar.

Ugur Sahin, fondatorul, alături de soția sa, Oezlem Tuereci, al companiei BioNTech, care a inventat vaccinul Pfizer-BioNTech, a ajuns printre cei mai bogaţi 500 de oameni din lume. Apropiații lui Ugur Sahin spun că, în ciuda averii sale colosale, miliardarul a rămas același om modest.

Preţul acţiunilor BioNTech a crescut cu 8% în doar o săptămână şi cu 250% în ultimul an. Astfel, Ugur Sahin, fondatorul companiei, a urcat pe locul 493 în topul celor mai bogați oameni din lume, averea sa netă fiind estimată la 5,1 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Ugur Sagin este descris ca un om extrem de modest de către apropiații lui

„În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008. El a mai spus că Sahin merge la ședințele de business în blugi, ducând mereu după el rucsacul și casca de biciclist.

Compania germană era axată pe lupta împotriva cancerului, însă Sahin şi soţia sa, Oezlem Tuereci – directorul medical al BioNTech, s-au concentrat pe COVID-19, după ce au înțeles că metoda dezvoltată de ei în tratarea cancerului, folosirea tehnologiei mesager ARN, poate fi folosită și la un vaccin împotriva noului coronavirus.

Ugur Sahin lupta, inițial, împotriva cancerului

Ugur Sahin, 55 de ani, și soția lui, Oezlem Tuereci, 53 de ani, sunt fondatorii companiei farmaceutice germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu grupul american Pfizer vaccinul împotriva noului coronavirus.

Compania germană era axată pe lupta împotriva cancerului, însă Sahin şi soţia sa, Oezlem Tuereci – directorul medical al BioNTech, s-au concentrat pe COVID-19, după ce au înțeles că metoda dezvoltată de ei în tratarea cancerului poate fi folosită și la un vaccin împotriva noului coronavirus.

Ugur Sahin s-a declarat încrezător că vaccinul va reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2 între oameni și că va opri dezvoltarea simptomelor la cei vaccinați. El crede că vaccinul va înjumătăți rata de trasmitere, ceea ce ar avea un impact imens.

„Sunt foarte încrezător că transmiterea de la om la om va fi redusă de acest vaccin -poate nu cu 90%, dar poate măcar cu 50% -, însă chiar și așa ar reduce dramatic răspândirea pandemiei”, a declarat Ugur Sahin pentru BBC, citat de Digi24.ro.

Dacă toate lucrurile merg bine, vaccinul va fi începe să fie livrat „la finele acestui an, începutul anului viitor”. Scopul este să fie livrate peste 300 de milioane de doze în toată lumea până în luna aprilie, ceea ce va însemna „doar începutul unui impact”, a mai spus fondatorul BioNTech.

Un impact mai mare se va simți mai târziu: „Vara ne va ajuta, pentru că numărul de infectări se va reduce la vară, și este absolut esențial să avem o rată mare de vaccinare până la începutul toamnei/iernii viitoare”, a mai precizat Sahin.

Întrebări despre vaccinul Pfizer-BioNTech la care încă se așteaptă răspuns

Vaccinul trebuie avizat de organismele de aprobare, care dau acest aviz doar dacă soluția este sigură și funcționează bine. Rezultatele provizorii, care indică o eficiență de peste 90%, sunt promițătoare, însă rezultatele finale vor veni în câteva săptămâni. De asemenea, nu există deocamdată date despre cât de bine funcționează vaccinul pentru cei care au cea mai mare nevoie: vârstnicii.

Nu se știe nici dacă oprește răspândirea bolii sau dacă previne îmbolnăvirea. Și nu e clar nici cât timp durează imunitatea pe care o dă organismului.  Dacă vaccinul este aprobat, va dura până când suficient de mulți oameni vor fi imunizați pentru a stopa răspândirea.

Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Guvernul a venit cu o ordonanță

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre