Ce s-a întâmplat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la decernarea premiilor Oscar

Ce s-a întâmplat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la decernarea premiilor Oscar
Ediția din acest an a Oscarurilor a avut parte de multe tensiuni încă înainte de a începe. Și amenințări, din partea unei vedete cu mai multe premii la activ. Totul are legătură cu războiul din Ucraina și cu președintele țării.

Încă de zilele trecute Sean Penn a anunțat la CNN că îşi va distruge în public cele două statuete Oscar dacă Academia de Film nu-i va permite lui Volodimir Zelenski să vorbească la gala de noaptea trecută.  El chiar și-a îndemnat colegii de breaslă să boicoteze evenimentul.

Înainte de ziua de duminică, cea a decernării premiilor Oscar, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a purtat negocieri pentru a interveni, prin videoconferinţă, la ceremonie. Participarea liderului de la Kiev la ceremonie a fost sugerată de umorista Amy Schumer, una dintre cele trei prezentatoare a celei de-a 94-a ediţii a Oscarurilor.

De ce s-a dorit să fie invitat la Oscaruri președintele Ucrainei

După mai multe ceremonii fără gazdă, cea de-a 94-a ediție a Premiilor Oscar a avut trei: Regina Hall, Wanda Sykes și Amy Schumer. Înaintea evenimentului de duminică, care a onorat cele mai bune filme ale anului trecut, aceasta din urmă a ținut prima pagină a ziarelor când a dezvăluit că a dorit ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să își facă o apariție virtuală, în contextul în care Rusia continuă războiul după ce a invadat țara sa.

„Am vrut să găsesc o modalitate de a-l avea pe Zelensky prin satelit sau de a face o înregistrare sau ceva de genul acesta, doar pentru că sunt atât de mulți ochi pe Oscaruri”, a declarat Schumer în timpul emisiunii The Drew Barrymore Show.

Câteva zile mai târziu, ideea a obținut sprijinul unor personalități precum Sean Penn, care a anunțat că distruge statuetele dacă președintele nu apare. Acesta s-a și aflat în Ucraina, de la începutul conflictului, unde a filmat un documentar ce-l avea în prim plan pe președinte.

Zelenski nu a apărut la Oscaruri, dar s-a filmat și a postat pe rețelele sociale

În final, Zelenski nu a apărut la Oscaruri. Era mai ocupat acasă, să își pregătească argumentele pentru o nouă rundă de negocieri, cu Rusia, programată săptămâna aceasta. În timpul desfășurării ceremoniei Oscarurilor, președintele Ucrainei ere preocupat de pregătirea discursului.

„Urmează o nouă rundă de negocieri, pentru că noi căutăm pacea. Prioritățile noastre în cadrul negocierilor sunt cunoscute. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei sunt dincolo de orice îndoială. Garanțiile de securitate eficiente pentru statul nostru sunt obligatorii. Scopul nostru este evident – pacea și restabilirea vieții normale în statul nostru natal cât mai curând posibil”, a scris acesta pe Instagram.

Dacă nu a putut apărea la Oscaruri, președintele, actor de comedie la origini, a filmat un scurt video în care le explică conaționalilor săi, și lumii întregi, cu ce se ocupă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Actorul și regizorul Sean Penn a fost extrem de supărat după ce președintelui ucrainean nu i s-a permis să intervină în timpul ceremoniei Oscarurilor.

„Nu exista lucru mai important pe care-l putea face Academia americană de Film decât să-i ofere ocazia să ne vorbească nouă, tuturor. (…) Aceste momente pot reprezenta sfârşitul visului pentru copiii noştri… Cu toate acestea, Ucraina va câştiga lupta! Din punctul meu de vedere, nu există nicio îndoială în această privinţă. Ucraina va câştiga lupta, iar întrebarea care se pune este unde vom fi noi în acel moment”, a declarata Penn, la CNN.

A existat, totuși, o prezență ucraineană la Premiile Oscar

Totuși, Ucraina nu a fost lăsată de tot pe din afară la Oscaruri. Academia Americană de film a promovat o lucrare  de artă, inspirată din celebra statuetă, realizată de Vasya Kolotusha (Cherkasy, Ucraina), cel mai în vogă ilustrator din această țară.

„Pentru acest proiect am vrut să încorporez ondulațiile ca motiv. Cred că arată conceptul de răspândire a ideilor, influenței și moștenirii cinematografiei. Oscarul a avut întotdeauna o mare influență în lume și în cultură în general, mult dincolo de granițele SUA. Am făcut multă sculptură pentru a obține senzația organică a valurilor și am îmbinat statueta cu fundalul, am folosit culori care contrastează cu aurul statuettei pentru a face compoziția mai dinamică”, a explicat artistul ucrainean.

Sursa foto: Instagram