Ceaiul roşu, de ajutor împotriva îmbătrânirii

Ceaiul roşu, de ajutor împotriva îmbătrânirii
Ceaiul roşu este plăcut la gust, dar are grijă şi de sănătatea noastră. Este o bună sursă de antioxidanţi, luptând împotriva procesului de îmbătrânire. Printre alte calități, îmbunătățește circulaţia sângelui.

Rooibos este o plantă care crește în Africa de Sud, ceaiul rooibos este cunoscut sub denumirea de ceai roșu sau ceai rooibos roșu african. A fost folosit de secole, iar colonialiștii olandezi l-au răspândit în toată lumea.

Ceaiul roşu, de ajutor împotriva îmbătrânirii

Ceaiul roșu este mai puțin cunoscut la noi, dar se consumă în toată lumea pentru calitățile sale. Frunzele de Rooibos îmbunătățește circulaţia sângelui și se spune că previne apariția cancerului.

În Africa de Sud, se prepară ceaiul rooibos în același mod ca și ceaiul negru, la care se adaugă lapte și zahăr după gust. Alte metode includ o felie de lămâie și miere în loc de zahăr pentru a-l îndulci.

Ceaiul roşu. Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Folosit încă din cele mai vechi timpuri ceaiul roşu ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Conţinutul ridicat de antioxidanţi (chiar mai mare decât cel din ceaiul negru sau verde) fluidizează sângele, previne formarea cheagurilor, ceea ce scade şi riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare.

Ceaiul roşu. Previne apariţia cancerului

Specialiștii spun că ceaiul de Rooibos este un bun pentru prevenirea mai multor tipuri de cancer. Conţinutul mare de polifenoli (în special aspalantina şi notofagina) este un bun „scut de protecţie“ pentru celule şi pentru ADN. Consumat în mod regulat, ceaiul ajută la prevenirea tumorilor şi inhibă creşterea celor prezente în organism.

Ceaiul roşu. Bun la stomac

Ceaiul rooibos conţine un nivel ridicat de flavonoide, în special cea cunoscută sub numele de quercetină, recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătatea stomacului, deci a digestiei. Inclus în alimentaţie, ceaiul roşu ajută la calmarea crampelor abdominale, previne diareea şi constipaţia. Este recomandat de specialiştii fitoterapeuţi şi în caz de indigestie.

Ceaiul roşu. Previne îmbătrânirea prematură

Ceaiul roşu are un rol important în întârzierea procesului de îmbătrânire. Cercetătorii au descoperit în compoziţia frunzelor de Rooibos o cantitate mare din enzima superoxid dismutaza. Această enzimă care are proprietatea de a lupta împotriva radicalilor liberi şi a compuşilor toxici din mediu. Consumat frecvent, ceaiul ajută la întărirea imunităţii, protejează împotriva eventualelor infecţii şi combate îmbătrânirea prematură.

Ceaiul roşu. Mod de preparare

Puneți 1-2 linguriţe de plantă (sau un plic) la 300 ml de apă clocotită şi lăsați vasul acoperit 10 minute. Spre deosebire de ceaiul verde sau cel negru, gustul celui roşu nu se schimbă dacă planta stă mai mult la infuzat. Se strecoară şi se bea câte o cană de ceai rooibos pe zi, în care poţi adauga miere, lapte sau lămâie.