Cherdele ca în Dobrogea. Așa ceva nu trebuie ratat. Iată rețeta care se păstrează din vechime

Cherdele ca în Dobrogea. Așa ceva nu trebuie ratat. Iată rețeta care se păstrează din vechime
Vă e pofta de o plăcintă care să vă rămână în suflet? Înseamnă că a venit momentul să pregătiți cherdele ca la Dobrogea.

Dacă vara uităm de plăcinte și ne reorientăm către dulciuri mai light, odată cu venirea toamnei ne apucă o poftă nebună de ceva bun.

Cherdele ca la Dobrogea. Așa ceva nu trebuie ratat. Iată rețeta care se păstrează din vechime

Pentru a pregăti asemenea minunăție de plăcinte, aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 1 linguriţă rasă cu sare,  25 g de drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată, 550 – 600 ml apă, 1 kg brânză telemea de oaie sau capră, 4-6 ouă, 1 legătură de mărar, 1 legătură de ceapă verde, 1 vârf de cuţit piper proaspăt măcinat. Ca să ungeți plăcinta vă mai sunt necesare două ouă și  250 g iaurt sau smântână.

Mod de preparare

Dați brânza pe răzătoare sau sfărâmați cu mâna, apoi adăugați mărarul dar și codițele de ceapă verde, tăiate cât mai mărunt și piper. Ar fi bine dacă ați folosi o brânză care să fie mai puțin sărată, de oaie sau capră. Aveți grijă să nu puneți mai multe ouă, pentru că riscați ca brânza să se înmoaie.

Împărțiți aluatul în 4-5 bucăţi, în funcţie de câte foi vreţi să faceţi. Puneți făina pe masă și întindeți în foi foarte subțiri. Ungeți fiecare foaie cu ulei și lăsați să se odihească timp de 10 minute, apoi faceți foaia dreptunghiulară. Adăugați umplutura de brânză sărată și răsuciți ca un sul. Puneți în tava unsă cu unt sau untură și neapărat tapetată cu hârtie de copt.

Procedați la fel și cu celelalte bucăți de aluat. Încălziți cuptorul la o temperatură de 170 de grade, dar nu mai mult și puneți plăcinta la cuptor. Când este aproape gata și turnați un amestec din ouă și iaurt, sau ouă și smântână, în funcție de cât de grasă o preferați. Se mai lasă în cuptor pentru încă zece minute. Se scoate și se acoperă cu un șervet pentru un sfert de oră.

Sursă foto: simonacallas