Când vă este dor de bucatele bunicii, puteți prepara o ciorbă de cartofi cu afumătură. Poate fi și fără carne, dar dacă pui multă afumătură, iese o ciorbă de zile mari.

Ciorbă ardelenească de cartofi, cu afumătură și smântână. Rețeta

Rețeta pentru ciorba de cartofi cu afumătură și smântână se face repede și merită să stați 30 de minute în bucătărie. Veți fi răsplătiți de membrii familiei.

”Este ușor acrișoară, cu gust și aromă de afumătură și usturoi, servită cu ardei iute sau “pișcători” cum le spuneau ardeilor iuți cei din Ardeal, numai bună pentru a te încălzi bine în acest sezon”, spune chef Nicolaie Tomescu, cel care a publicat rețeta pe blogul său, chefnicolaietomescu.ro.

Ingrediente

  • 100 g ceapă galbenă
  • 200 g ardei gras roșu
  • 250 g morcovi
  • 200 g păstârnac
  • 200 g țelină
  • 70 ml ulei vegetal
  • 5-6 căței de usturoi
  • 300 g afumătură, cârnat, șuncă (eu am pus din ambele)
  • 1 kg de cartofi roșii
  • 5 gălbenușuri
  • 300 g iaurt gras (eu am pus grecesc cu 10% grăsime)
  • 300 g smântână pentru gătit cu 32% grăsime
  • Tarhon după gust
  • 1 legătură de mărar
  • 200-250 ml zeamă de pe gogosari murați sau 30-40 ml oțet de pe ardei iuți.
  • O foaie de dafin
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

  • Curățăm zarzavaturile, le spălăm și le tăiem cubulețe. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt.
  • Cartofii îi curățăm și îi tăiem cuburi.
  • Tăiem cârnații și șunca felii.
  • Punem afumăturile într-o oală și le prăjim la foc mare câteva minute până lasă grăsimea.
  • Adăugăm 3 litri de apă și fierbem pentru aproximativ o oră sau până fierb de 80%.
  • Într-o oală punem uleiul, zarzavaturile, ceapa și usturoiul și le călim la foc mediu pentru 7-8 minute.
  • Adăugăm afumăturile cu tot cu supă, cartofii, foaia de dafin, tarhonul și fierbem la foc domol pentru 20-25 de minute sau până cartofii sunt fierți, dar nu sfărâmați. Punem și zeama de la gogoșarii murati sau de la ardeii iuți.
  • Într-un castron încăpător punem 5 gălbenușuri cu smântâna, iaurtul și omogenizăm.
  • Punem bolul cu compoziția de smântână lângă oala care încă fierbe pe foc mediu. Cu ajutorul unui polonic scoatem din ciorbă câte un polonic și-l adăugăm direct în compoziția de smântână amestecând continuu, cât se poate de mult, astfel încât să aducem compoziția de smântână la o temperatură cât mai aproape de cea din oală.
  • Verificăm de sare, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm. Mare atenție, afumătură poate da suficientă sare, astfel încât să nu mai fie nevoie de extra.

Ciocănele de pui cu miere şi usturoi la cuptor. Rețeă rapidă

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri