Simona Ionescu / Redactor Șef

Ciuperci umplute la cuptor. Cu verdeață sau cu pui și șuncă?

Ciuperci umplute la cuptor. Cu verdeață sau cu pui și șuncă?
Mirosul ciupercilor abia scoase din cuptor este incredibil de apetisant, mai ales dacă ați folosit unt. Se pot face simplu sau umplute, după gust: cu pui și șuncă, bacon, mozzarella, cașcaval, brânză de burduf.

Ciupercile pot înlocui cu succes carnea din alimentaţie. Acestea, conţin puţine calorii, dar o mare varietate de vitamine şi minerale: seleniu, cupru, vitamine B2 şi B3, vitamina D.

Ciuperci umplute la cuptor

Sunt rețete simple, dar aromele și gustul sunt greu de povestit.

Ciuperci simple la cuptor

Se iau 10 ciuperci potrivit de mari, se spală bine. Se rup codițele care apoi se toacă. Mai avem nevoie de unt, la temperatura camerei, pătrunjel tocat mărunt, sare, piper, după gust.

În pălăriile ciupercilor se pun codițele tăiate și codimentate, iar deasupra se pun un cub mic de unt. Pălăriile astfel umplute se aranjează una lângă alta, cu umplutura în sus, într-o tavă în cuptorul încins. Durează circa 20 de minute până când untul intră bine în ciuperci. Înainte de a le scoate din cuptor, se presară pătrunjelul tocat mărunt, și se stropesc cu sosul lăsat de ciuperci în tava de cuptor.

Ciuperci umplute cu pui și șuncă

Procedura este la fel, dar în umplutură se pun: o ceapă mică tocată morunt, doi câței de usturoi pisați, 250 de grade de piept de pui tocat, 125 de grame de șuncă tocată mărunt, pătrinjel proaspăt tocat mărunt, 2 linguri de mușcar, sare după gust. Ulei pentru călit.

  • Se separă pălăriile ciupercilor de codițe. Se pun deoparte capetele tulpinilor și se toacă mai târziu.
  • Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie încăpătoare, la foc mic. Se călesc ceapa și usturoiul circa 5 minute.
  • Se adaugă tulpinile de ciuperci tocate și se continuă 15 minute, amestecând frecvent, până când ciupercile sunt fragede, iar lichidul s-a evaporat.
  • Se transferă amestecul într-un castron mare, se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se adaugă puiul, șunca, pătrunjelul, muștarul, sarea și se amestecă bine.
  • Între timp, se încinge cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se tăvălesc pălăriile ciupercilor prin restul de ulei.
  • Se așază pălăriile pe o tavă de copt, cu partea concavă în jos. Se coc 12 minute sau până devin fragede, dar își păstrează forma.
  • Se scot din cuptor, se întorc și se lasă să se răcească. Nsu se stinge focul.
  • Se umplu pălăriile cu amestecul de ciuperci și carne de pui. Se coc alte 15 minute sau până ce puiul s-a făcut. Se servesc fierbinți.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre