Comisia Europeană anunță noi reguli pentru părinții homosexuali. Vor avea certificat

Comisia Europeană anunță noi reguli pentru părinții homosexuali. Vor avea certificat
Pentru armonizarea dreptului internațional civil privind parentalitatea, Comisia Europeană ia noi măsuri.

 

Comisia Europeană vrea ca părinții homosexuali să fie recunoscuţi ca o familie în toate ţările UE.

”Propunerea se concentrează pe interesele și drepturile copilului. (…) parentalitatea stabilită într-un stat membru ar trebui să fie recunoscută în toate celelalte state membre, fără nicio procedură specială”, inclusiv recunoașterea în cazul ”părinților de același sex”, spun reprezentanții de la Bruxelles, potrivit agenției Ansa, citată de Rador.

Cum îi ajută pe copii noile reguli

Potrivit Comisiei Europene noile reguli urmează să garanteze ”claritate juridică tuturor tipurilor de familii care se află într-o situație transfrontalieră în cadrul UE”. De asemenea, vor permite ”copiilor aflați în situații transfrontaliere să beneficieze de drepturile care derivă din calitatea de părinte”. E vorba de succesiune, întreținere, custodia sau dreptul părinților de a acționa în calitate de reprezentanți legali ai copilului.

Copiii părinților homosexuali vor avea aceleași drepturi în UE

Potrivit noilor propuneri ale Comisiei Europene, și copiii din părinți homosexuali urmează să aibă aceleași drepturi în orice țară din UE. ”În condițiile în care în conformitate cu dreptul internațional, dreptul UE și sistemele juridice ale statelor membre, toți minorii au aceleași drepturi fără discriminare.

Propunerea prevede recunoașterea calității de părinte a unui minor indiferent de modul în care minorul a fost conceput sau născut. Și indiferent de tipul de familie al copilului. Prin urmare, propunerea include recunoașterea calității de părinte a unui copil cu părinții de același sex. Și, de asemenea, recunoașterea filiației unui copil adoptat”, se arată în textul documentului.

„Dorim să ajutăm toate familiile și copiii aflați în situații transfrontaliere”

De asemenea, reprezentanții Bruxelles vor să fie făcut și un certificat european de parentalitate, un model unic, ce ar urma să fie disponibil în toate limbile oficiale ale UE. Acesta urmează să fie prezentat pentru  ”verificarea parentală în toate statele membre”.

”Suntem mândri de noile reguli pe care le prezentăm astăzi privind recunoașterea calității de părinte în UE. Dorim să ajutăm toate familiile și copiii aflați în situații transfrontaliere: pentru că cine este părinte într-o țară este părinte în toate țările”, a scris scrie pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Recomandarile noastre