Simona Ionescu / Redactor Șef

Concertele Filarmonicii „George Enescu” în perioada estivală

Concertele Filarmonicii „George Enescu” în perioada estivală
Pasionații de muzică clasică au parte de superconcerte în această vară. Vestea bună e că pot fi urmărite din întreaga lume. Înregistrate în condiții de maximă acuratețe, concertele Filarmonicii „George Enescu” sunt difuzate online.

Joi, 23 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, la Filarmonica „George Enescu” lansează proiectul „Artiștii Filarmonicii se prezintă”. În primul concert din această serie, dirijat de Iosif Ion Prunner, au fost programate cinci lucrări.

„În această perioadă dificilă, am reușit sa menținem bucuria de a cânta, de a dărui publicului în continuare capodopere ale muzicii clasice, o bucurie care vine si dinspre artiști, și din partea publicului. Acest proiect, Artiștii Filarmonicii se prezintă, va pune reflectorul pe câteva dintre partidele Filarmonicii.

Concertele vor debuta cu Orchestra de coarde a Filarmonicii, va urma un grup din Corul Filarmonicii și vom continua cu diverse formule camerale”, a declarat Iosif Ion Prunner, director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu”.

Partitură de poveste

Povestea uneia din partiturile care va fi prezentată joi seara este fabuloasă.  Despre Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde, realizat în 2007, compozitorul Dan Dediu mărturisește: „Dirijorul Horia Andreescu mi-a dat spre lecturare un volum de transcripţii dintr-un manuscris braşovean, spicuit şi notat de Daniel Croner în secolul al XVIII-lea. Erau fragmente sau mici piese scrise de acesta şi de alţi compozitori (mai mult sau mai puţini doxaţi într-ale muzicii baroce), instrumentate pentru orgă sau lăută”.


Dădea dependență. Povestea celei mai cunoscute ciocolate românești

Iubita lui Ronaldo, imagini incendiare de pe yachtul de 20 de milioane de euro


Dediu a selectat fragmentele cele mai reuşite de Croner, Kittel şi Meyer, toţi compozitori braşoveni. „Unde se plasează stilistic acest concerto grosso? E o combinaţie originală între polifonia fugatto de tip german şi armonia cromatică de tip francez-spaniol. (…) Astfel, acest concerto grosso este rezultatul contemporan al unei utopii baroce, căzute în uitare”, precizează compozitorul, în prezentarea lucrării.

Stagiunea online – Artiștii Filarmonicii „George Enescu” se prezintă

Joi, 23 iulie 2020, ora 19.00, dirijor: Iosif Ion Prunner

Program:

Dan Dediu – Codex Brassoviensis pentru orchestră de coarde

Arcangelo Corelli – Concerto Grosso, op. 6 nr. 1

Wolfgang Amadeus Mozart – Divertisment, K. V. 138

Edward Elgar – Serenada pentru orchestră de coarde, op. 20

Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, op.4, nr. 2.

Concertele din seria Artiștii Filarmonicii se prezintă pot  fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, în seara difuzării, pentru toți iubitorii muzicii clasice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre