Simona Ionescu / Redactor Șef

Copiii români și pandemia. Informații care ne pun pe gânduri

Copiii români și pandemia. Informații care ne pun pe gânduri
Cum au fost afectați copiii și ce au înțeles ei din perioada pandemiei, ce știu despre COVID-19, cât de mult și cine le-a explicat. Iată niște chestiuni demne de luat în seamă. Românii au acum răspunsul.

Un studiu realizat în cadrul proiectului CONSENT, desfășurat de Universitatea Babeș-Bolyai  din Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitățile din Oslo și Bergen, finantat prin EEA Grants a cercetat percepțiile celor mici în ceea ce privește situația excepționala creată de pandemia de COVID-19.

Studiul a fost realizat în perioada 26 aprilie – 14 mai 2020, pe perioada stării de urgență, iar rezultatele sunt interesante și neașteptate. Acesta a cuprins 4.225 de respondenti – copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani.

V-ați fi așteptat ca minorii să obțină principalele informații cu privire la pandemie, în familie, de la părinților. Nu s-a întâmplat deloc așa. Cea mai mare parte a copiilor au indicat televizorul (42,6%), respectiv internetul (36,1%) ca fiind sursele din care au aflat prima dată despre pandemie, coronavirus sau boala produsă de infectarea cu noul coronavirus.

În ceea ce privește sursele predilecte utilizate pentru informarea despre evoluția pandemiei sau, în general, despre noul coronavirus și boala provocată de acesta, televizorul și internetul domină din nou clasamentul rezultat în urma răspunsurilor obținute. 1,9% se declară neinteresați de subiect.

Mai mult, întrebați cine le-a explicat ce este noul coronavirus, jumătate dintre tinerii respondenți au indicat internetul ca fiind sursa acestor explicații, iar mai mult de un sfert dintre ei au menționat informațiile prezentate la televizor. Discuțiile cu părinții sunt, comparativ, raportate de un procent mult mai mic de copii (12,6%).

Cum s-au însingurat copiii în pandemie și ce le lipsește

Copiii participanți la sondaj au fost rugați să indice care au fost activitățile pe care le-au făcut mai frecvent decât de obicei în această perioadă. Conform răspunsurilor furnizate, perioada de la debutul pandemiei a însemnat, pentru cei mai mulți dintre ei, utilizarea mai frecventă a internetului (67%), mai multă odihnă (46,6%) și activități casnice mai dese (39,5%).

Doar  pentru aproximativ 30% dintre copii, această perioadă a însemnat discuții mai dese cu familia și efectuarea mai frecventă de activități sportive.

Dată fiind limitarea posibilităților de socializare, copiii au fost întrebați despre felul în care au gestionat pe parcursul acestor săptămâni comunicarea cu prietenii lor. Cei mai mulți dintre ei au indicat platformele Instagram (63,8%), WhatsApp (58,3%), Facebook (51,2%) și Sun (48,9%) ca fiind modalitățile prin care mențin legătura cu prietenii lor. De altfel, cei mai mulți dintre copii (76,9%) au spus că ce le-a lipsit cel mai mult în această perioadă a fost să își vadă prietenii.

Cercetarea poate fi studiată integral pe site-ul proiectului.

Sursa foto: Pixabay

Yari, fiul lui Al Bano și Romina Power, cântă muzică yoghină. Cine l-a împins să facă asta

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre