Cum te fereşti de furtună. Sfaturi de la specialişti

Cum te fereşti de furtună. Sfaturi de la specialişti
Furtuni cu grindină, fulgere şi cantităţi uriaşe de apă au măturat zilele acestea aproape toată ţara. Meteorologii ANM spun că luna iunie este cea mai ploioasă din an. Cum să te fereşti de furtună.

Furtunile şi grindina au provocat pagube zilele acestea, iar meteorologii prognozează fenomene meteo extreme până vineri, 12 iunie.

Specialiştii ISU au câteva recomandări simple pentru cazul în care furtunile vă prind pe stradă, în parcuri ori în casă.

Cum te fereşti de furtună

În fiecare an, fenomenele meteo devin tot mai violente: vijelii devastatoare, fulgere care nu se mai opresc, grindină în cantătăţi mari, inundaţii devastatoare. Specialiştii dau vina pe încălzirea climatică. În ţara noastră, luna iunie este cea mai ploioasă din an.

Dacă ești la volan, redu viteza

Dacă furtuna vă prinde la volan, în afara oraşelor, primul lucru pe care va trebui să îl faceţi este să reduceţi viteza. Astfel, aveţi o mai bună vizibilitate asupra drumului şi aveţi timp să reacţionaţi în cazul prăbuşirii vreunui copac pe carosabil. Sub nici o formă nu părăsiţi vehiculul, întrucât este destul de bine protejat împotriva trăsnetelor!

Dacă ești în natură, găsește adăpost

Dacă sunteţi la picnic, va trebui să găsiţi urgent adăpost. În nici un caz sub copacii înalţi, care pot fi loviţi de trăsnet sau din care se pot desprinde crengi uscate! Dacă nu este nici o clădire în zonă, vă puteţi adăposti sub arbuşti mici grupaţi în desişuri.

În oraș, fiţi atenţi la pericolele din jur

Dacă urgia vă găseşte prin oraş, refugiaţi-vă rapid în cea mai apropiată clădire! Fiţi atenţi la pericolele din jur: furtuna şi grindina pot desprinde tencuială din balcoanele clădirilor, pot dărâma panouri publicitare, trânti obiecte aflate pe balcoane şi pot chiar rupe firele de electricitate.

Dacă ești la volan, alege drumul cel mai lung!

Folosiţi numai arterele late, cu cel puţin 2-3 benzi de circulaţie, chiar dacă traseul până acasă este ocolit. Nu intraţi pe străduţe lăturalnice, căci aici furtuna poate face prăpăd. Copacii căzuţi vă pot bloca drumul, iar obiectele care cad din balcoanele oamenilor vă pot răni grav, chiar şi în maşină.

Evitaţi curenţii de aer

Gangurile dintre clădiri, tunelurile, pasajele, nu sunt deloc sigure în caz de furtuni. Curenţii puternici care se formează aici pot căra obiecte care vă pot răni.

Atenție la grindină!

Grindina nu trebuie să vă prindă afară şi niciodată cu capul descoperit. O “pietricică” de gheaţă cu diametrul de 5 cm poate omorî pe loc dacă nimereşte în moalele capului sau în tâmplă.

Dacă ești în casă, închide ferestrele

Dacă vijelia vă prinde acasă, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să închideţi ferestrele. Nu staţi pe balcon sau jumătate ieşit pe geam, întrucât puteţi fi trăsnit foarte uşor. Diferenţa de temperatură interior-exterior favorizează transferul electricităţii. Scoateţi aparatele electronice din priză, pentru a le feri de scurtcircuite!