Simona Ionescu / Redactor Șef

Dacă vrei să-ți construiești o casă este bine să știi ce avantaje ai dacă nu o faci cu etaj

Dacă vrei să-ți construiești o casă este bine să știi ce avantaje ai dacă nu o faci cu etaj
Avantajele unei construcții pe pământ și fără etaj sunt numeroase atât din punct de vedere al utilității cât și din punct de vedere financiar.

Sunt foarte mulți români care, în ultimii 3 ani, caută să se retragă la țară, ba chiar în zone de deal sau munte, nu foarte aglomerate. Casele fără etaj devin din ce în ce mai preferate pentru a fi ridicate sau sunt căutate cele de vânzare.

Vă oferim niște sfaturi în cazul în care vă hotărâți să vă ridicați o construcție nouă, după proiectul și gustul vostru. Vor fi prezentate informații pro și contra alegerii unei case fără etaj.

Argumente Pro:

  • Costurile construcției sunt aproape înjumătățite, chiar dacă amprenta la sol însumează totalul unei case cu aceeași dimensiune, dar cu etaj.
  • Reducerea costurilor de reparații este simțitoare, spun constructorii. În general, explică ei, când o țeavă se sparge la etaj, aceasta provacă stricăciuni și la parter.
  • De asemenea, tavanele de la parter se crapă în timp ce casa se așează. Acele crăpături pe pereți, specifice caselor noi construite vor fi prezente timp de minimum cinci ani la o casă cu nivel pe când la o casă fără etaj, maximum doi ani.
  • Încălzirea și răcirea sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare, distribuirea căldurii fiind mai eficientă și mai puțin solicitantă pe un singur etaj, iar răcirea poate fi făcută mai rapid chiar și cu un aparat mai puțin performant.

  • În caz de cutremur există un avantaj pentru cei care optează pentru acest gen de construcții. Un studiu arată că mai mult de jumătate din accidentări se petrec în casă si adesea acestea implică scările.
  • Casa pe un singur nivel este mult mai rezistentă în cazul calamităților naturale, iar lipsa scărilor interioare reprezintă un avantaj pentru cei bătrâni sau cei care au copii mici.

Argumente Contra:

  • Lipsa spațiului ar putea părea un inconvenient, dar este relativă. În general, casele pe un singur etaj sunt destinate familiilor cu trei sau patru membi. Nivelul construit reprezintă un avantaj atunci când suprafața pământului nu este una amplă, care să permită depășirea unui plan arhitectural de peste 250 de metri pătrați. Totodată, pentru cei care vor mai mult spațiu, pot cere arhitectului proiectarea unei mansarde care, în timp, ar putea reprezenta un spațiu de recreere sau unul destinat musafirilor.
  • Vor fi mai puține băi, când e vorba de un singur etaj. În general, numărul acesta este de maximum două, dar există și opțiunea de a instala o a treia baie, în afara casei, dar în apropierea garajului. Un fel de baie de serviciu sau de urgență.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre