Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce e bine să mâncați mere în Ajunul Crăciunului. Ritualuri pentru a vă găsi ursitul

De ce e bine să mâncați mere în Ajunul Crăciunului. Ritualuri pentru a vă găsi ursitul
Ajunul Crăciunului este un moment bogat în tradiții și obiceiuri, care se respectă din cele mai vechi timpuri. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să țineți cont, dacă vreți ca noul an să fie îmbelșugat și fără probleme.

Dacă vreți să aveți noroc și bogăție în anul nou, în ziua dar și în seara de Ajun sub nici o formă nu aveți voie să dați ceva din casă. Nici de pomană, nici de împrumut. În caz contrar, veți alunga norocul. Iar cine mănâncă mere în Ajunul Crăciunului, va fi sănătos în anul care vine. Cine vrea să atragă belșugul în casă în anul nou trebuie să pună grâu sub fața de masă și nu va mai avea nici un fel de probleme. Iar dacă nu vreți ca norocul să plece din casă, nu deschideți nimănui ușa în Ajunul Crăciunului.

Ritual pentru fetele nemăritate

Fetele care nu sunt căsătorite se spune că au toate șansele să-și viseze ursitul în seara de Ajun. Potrivit superstiției, acestea trebuie să se spele din cap până în picioare, apoi să pună sub pernă un piepten care în prealabil a fost uns cu usturoi.

Ritualul spune că înainte de a pune capul pe pernă, se bate de câteva ori în speranța că băieții le vor peți mai repede, iar soacrele vor fi bune cu nurorile.

Ritualul cu frunze

Un alt ritual spune că luați trei frunze care au fost duse inițial la biserică și să puneți inițialele a trei băieți care vă plac. Apoi acestea se vor așeza sub perna pe care va dormi fata necăsătorită. Superstiția spune că cel care va fi soarta fetei, îi va apărea în vis.

Oricine a dat ceva cu împrumut unui vecin sau unui prieten, trebuie să-și recupereze obiectul înainte sau chiar în seara de Ajun. Se crede că cine nu face acest lucru, va avea multe pierderi în noul an. Pentru a avea spor, gospodinele obișnuiesc să fiarbă pentru masa de Ajun toate felurile de bucate. Pentru ca cei mici să fie sănătoși, tot în Ajun copiii trebuie să mănânce dovleac.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre