Aproape 5.000 de pui de focă au fost găsiți morți, pe coasta Namibiei, în Peninsula Pelican Point. Organizaţia Ocean Conservation avertizează că „ne aflăm în pragul unei catastrofe”, citează Reuters. În imaginile surprinse de OCN se observă cadavrele a mii de pui de focă, fără viață, pe plajă.

„Ne aflăm în pragul unei catastrofe. Sunt mii de pui de focă născuţi prematur şi care mor aproape imediat. Asta se întâmplă anual, dar niciodată cu o astfel de amploare”, transmite OCN. Ecologiștii caută explicații.

Momentan, experții sunt de părere că cea mai probabilă cauză este lipsa hranei, principala sursă de hrană pentru foci fiind peștii, care nu se mai găsesc în zona Pelican Point. Alte motive ar putea fi substanțele toxice din apă sau apariția unei epidemii. Cercetătorii au anunțat, în urma acestei tragedii, că vor colabora cu Ministerul Pescuitului pentru a efectua teste.

O tragedie similară a mai avut loc în 1994, când o treime din populația de foci de la Pelican Point a dispărut din cauza lipsei de hrană.

Dezastru ecologic și în Kamceatka

Acum două săptămâni aproape toate organismele ce trăiesc pe fundul apei au fost eradicate de un fenomen încă neidentificat survenit pe coastele peninsulei Kamceatka din orientul extrem al Rusiei, a relatat The Moscow Times. Oamenii de știință ruși, care au efectuat o expediție în zonă pentru a colecta mostre, au concluzionat că până la 95% din toată viața marină de pe fundul mării din Golful Avacha a murit.

„Pe țărm nu am găsit multe animale marine mari sau păsări moarte”, a declarat cercetătorul Ivan Usatov, adăugând că „însă scafandrii au descoperit că bentosul (n.r. organismele vii, animale și vegetale, care trăiesc pe fundul unui bazin de apă) de la o adâncime de 10-15 metri este mort în proporție de 95%”.

Sursa foto: Twitter

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri