Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se ține Dieta mediteraneană, cea mai bună dietă. Slăbește sănătos

Cum se ține Dieta mediteraneană, cea mai bună dietă. Slăbește sănătos
Milioane de oameni sunt în permanență la dietă, unii încep de anul nou, alții într-o zi de luni etc. Ideea cu slăbitul e să devii mai sănătos. Exact asta face dieta mediteraneană. Nu e doar o dietă care ajută la reducerea kilogramelor nedorite, ci e o dietă care garantează un stil de viață cu adevărat sănătos.

Anul 2020 a fost declarat anul dietei medieteraneene de către US News and World Report, entitate care face clasamentul anual al celor mai populare diete, fiind, astfel un instrument în a identifica cele mai potrivite și cele care mai bine sunt evitate.

Nutriționiștii și medicii confirmă că persoanele care au adoptat ca stil de viață dieta mediteraneană, de exemplu grecii sau italienii, sunt o populație cu mult mai sănătoasă decât oricare din popuulațiile lumii. Studiile au demonstrat și că această dietă, pe lângă scădearea în greutate, previne infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și decesul prematur.

Propunere meniu pentru dieta mediteraneană

Ziua 1.

Mic dejun: iaurt grecesc cu căpșuni și fulgi de ovăz.

Prânz: focaccia cu măsline sau pita cu multă salată de legume (frunze de salată, castraveți, ardei, ceapă, busuioc, roșii, stropite cu ulei de măsline și zeamă de lămâie) cu calamari la grătar.

Cină: Salată mare de ton (ton, un ou fiert tare, porumb dulce sau linte, frunze de rucola, de salată iceberg și verde, roșii, ceapă vrede, usturoi verde). Preparați un dressing din ulei de măsline, lămâie și condimente.


EXCLUSIV. Selly a plecat de acasă. Cum arată locuința în care s-a mutat

Carmen de la Sălciua, momentul confesiunilor. E gata să renunțe la manele


Ziua 2.

Mic dejun: terci de ovăz (ovăz înmuiat în lapte degresat sau apă, cu stafide (câteva)

Prânz: Salată de ton

Cină: Salată cu roșii, măsline și branză feta, stropite cu ulei  de măsline, piper și coriandru.

Ziua 3.

Mic dejun: Omletă cu legume, roșii și ceapă. Mai puteți mânca un fruct.

Prânz: Salată mare cu mai multe feluri de frunze (salată, valeriană, rucola, iceberge etc.) roșii, ceapă, dovlecei trași la tigaie, cu branză și legume proaspete.

Cină: Lasagna mediteraneană (fără carne, doar cu legume tocate). Se pot folosi și ciuperci. Compoziția se trage la tigaie, cu puțin ulei de măsline și condimente. Recomandarea e să folosiți ierburi aromatice, proaspete sau uscate.

Ziua 4.

Mic dejun: iaurt cu felii de fructe și câteva nuci (caju, macadamia, nuci braziliene, alune, nuci obișnuite sau chiar semințe de dovleac sau floarea soarelui).

Prânz: Lasagna mediteraneană

Cină: Somon la cuptor sau pe grill, cu orez brun și legume.

Ziua 5.

Mic dejun: ouă și legume, prăjite puțin în ulei de măsline.

Prânz: iaurt grecesc cu căpșuni, fulgi de ovăz 50 g și 5 nuci.

Cină: cotlete de  miel la grătar, salată verde cu chives sau ceapă verde, dressing de lime și ulei de măsline

Ziua 6.

Mic dejun: terci de tărâțe de ovăz cu stafide (o mână), nuci și un măr de mărime medie  tăiat cubulețe, scorțișoară.

Prânz: fructe de mare – caracatiță la grătar – cu legume trase la tigaie (dovlecel, cartof dulce, vânătă, ardei capia, broccoli, castraveți) și mozarella.

Cină: Pizza mediteraneană (e făcuta cu făină integrală, are blat extrem de subțire,ți nu conține carne ci puțină brânză, legume, rucola proaspătă și măsline).

Ziua 7.

Mic dejun: omletă cu legume, roșii și măsline.

Prânz: două felii de pizza mediteraneană, stropite cu ulei extravirgin de măsline.

Cină: pui sau curcan la grătar, cu legume trase la tigaie

Pe durata dietei mediteraneene trebuie să consumați strict 3 mese pe zi și să beți minim 2 litri de apă plată. Dacă vi se face foarte foame, aveți la îndemână câteva gustări care completează dieta: o mână de nuci, un fruct, morvovi, friucte de pădure, struguri, felii de mere cu unt de migdale.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre