Simona Ionescu / Redactor Șef

Un cozonac cu totul și cu totul atipic, cu mărar și brânză. Invitații vor mănânca tot

Un cozonac cu totul și cu totul atipic, cu mărar și brânză. Invitații vor mănânca tot
Până acum ați savurat cozonacul clasic dulce, plin cu ciocolată și stafide? Ce spuneți dacă ați încerca cu totul altceva? E tot cozonac, dar are mărar...

Gospodinele care vor să-și impresioneze invitații și familia, trebuie neapărat să încerce rețeta de cozonac cu mărar și brânză. E puțin spus un deliciu.

Ingredientele necesare

Conform chefnicolaietomescu.ro, pentru a pregăti o asemenea minunăție, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 80 l lapte, 10 g zahăr tos, 20 g făină albă. Pentru maia vă mai sunt necesari 120 ml lapte cu 3,5% grăsime, 9 g drojdie uscată, 10 g zahăr tos. Aluatul se pregătește din 320 g făină albă, 7 g sare, 1 ou întreg , 1 gălbenuș, 60 g unt cu minim 80% grăsime. Umplutura se face din 350 g brânză grasă de oaie, 1 legătură de mărar, 1 ou întreg. Veți unge preparatul cu 1 gălbenuș și 1 lingură cu lapte.

Mod de preparare

Pentru început, se pune la fiert laptele alături de zahăr. Când dă în clocot, puneți toată făina și amestecați foarte bine pentru ca produsul să  se omogenizeze și să nu aibă cocoloașe. Puneți compoziția într-un castron, acoperiți cu o folie și lăsați să se răcească până la temperatura camerei.

Cozonac cu mărar. Foto: chefnicolaietomescu.ro

Cum se face maiaua

A venit momentul să pregătiți maiaua. Puneți laptele alături de drojdie într-un vas și amestecați, lăsând în jur de zece minute pentru a se activa. În alt vas puneți făina, sarea, oul, gălbenușurile și maiaua. Frământați bine până obțineți un aluat omogen. Adăugați apoi untul și frământați până când se va dezlipi de pe mâini și va deveni elastic. Lăsați să crească până ce se dublează volumul.

Mod de preparare pentru umplutură

Dați drumul la cuptor la 160 de grade. Telemeaua se dă pe răzătoarea mare și se amestecă cu mărar tocat mărunt și ou. Întindeți aluatul sub formă de dreptunghi de 40 cm, puneți umplutura pe toată suprafața și rulați. Tăiați aluatul pe lung în două părți și mai răsuciți odată.

Așezați în tava unsă cu unt și lăsați din nou să crească într-un loc cald. Amestecați gălbenușul cu lapte, ungeți cozonacul și puneți tava la cuptor pentru 50 de minute. Lăsați să se răcească și savurați alături de cei mai buni prieteni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre