Simona Ionescu / Redactor Șef

Fileuri de pește „Bonne femme”. Bunicile ne dădeau gata cu acest preparat

Fileuri de pește „Bonne femme”. Bunicile ne dădeau gata cu acest preparat
Avem o rețetă de pește cu totul deosebită. Nu prin ingredientele pe care le conține, nici prin alegerea unui pește deosebit sau scump, ci prin talentul gospodinei de a-l aranja în tavă și a-l orna.

Nu vă speriați, nu-i nimic complicat. Așa cum am spus, totul ține de imaginație și îndemânare. Fileurile de pește sunt un fel principal sau o cină extrem de sănătoasă. Bunicile noastre, din vremea când în România devenise uzuală lozinca „nicio masă fără pește”, căutau rețete – sau chiar le inventau – care să facă plăcere familiei sau invitaților la masă.

Merlucius era un pește ieftin și care se găsea mereu în magazine. Pentru această rețetă puteți folosi și cod sau orice fileu de pește vă place, deoarece astăzi găsiți o gamă largă în magazine.

Rețeta Fileuri de pește „Bonne femme” este ușor de pregătit și nici timpul acordat nu este prea lung.

Ingrediente

pește merlucius 2,400 kg

ciuperci 600 g

cartofi 500 g

o ceapă uscată mare

cașcaval 100 g

două ouă

vin alb 100 ml

o legătură de pătrunjel

sare și piper după gust

Ingrediente pentru sos

unt proaspăt 150 g

făină 100 g

lapte 600 ml

sare după gust

Mod de preparare

Peștele se decongelează, se taie pe burtă dacă nu are scoase intestinele, apoi se îndepărtează capul peștelui și pielea. Se spală în mai multe ape reci.

Într-o cratiță se pune să fiarbă peștele înăbușit, adăugându-se 50 g de unt, vinul și puțină supă de legume. Dacă nu aveți supă se poate folosi și apă. Se adaugă ceapa tocată mărunt, ciupercile tăiate felii, piperul măcinat și pătrunjelul tocat.

Separat se fierb cartofii în coajă, cu apă și sare. Când sunt gata, se curăță de pieliță, apoi se frământă cu două gălbenușuri până se obține un aluat moale.

Peștele se așează după înăbușire pe un platou metalic, uns cu puțin unt sau ulei (sau pe o tavă emailată). Urmează partea care ține de imaginația gospodinei.

Marginile platoului se ornează cu aluatul din cartofi cu ajutorul lui cornet sau se poate modela chiar cu mâinile. Spre exemplu, niște biluțe puse una lângă alta sau o împletitură ca un șnur vor crea un efect frumos după coacere. Și va constitui și o garnitură delicioasă.

Pregătirea sosului

Făina se călește în restul de unt încins (100 g) fără să se rumenească, apoi se stinge cu lapte și trei gălbenușuri bătute. Compoziția se fierbe 10 minute și apoi se strecoară. Se adaugă jumătate din cantitatea de cașcaval. Cu acest sos se acoperă peștele, după care se presară restul de cașcaval.

Platoul sau tava cu pește se ține la cuptor până se gratinează. Se consumă fierbinte. Cei care doresc pot stoarce lămâie peste peștele rumenit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre