Deseori gospodinele s-au inspirat din meniul mănăstirilor, unde întotdeauna s-au preparat feluri delicioase. Carnea e înlocuită în această perioadă cu soia, fasole sau ciuperci, iar dulciurile cu zahăr sunt înlocuite cu unele pe bază de fructe uscate. Vă prezentăm un meniu complet: două feluri și desert.
Rețeta. Felul I: Ciorbă de ciuperci pleurotus
Ingrediente: 400 g ciuperci pleurotus, 3 linguri ulei de măsline, 2 cepe, 3 morcovi, 1 păstârnac, 2 ardei, 1 legătură frunze de leuștean, sare, suc de roșii, borș.
Preparare: ceapa curățată și morcovul, păstârnacul, ardeiul, se toacă şi se pun la fiert cu sare şi puţin ulei. Când sunt fierte se adaugă ciupercile tăiate fâșii subțiri. După 30 de minute se adaugă sucul de roşii, apoi borşul, după gust. La final, ciorba se sărează și se servește cu frunze de leuștean proaspăt tocat deasupra.
Rețeta. Felul I: Gulii umplute
Ingrediente: 10 gulii medii, 100 g orez, 1 ceapă, 2 linguri ulei, 4 linguri pastă de roșii, 1 linguriță pesmet sau griș, 1 legătură de mărar, 2 căni și o ceașcă cu apă, sare și piper.
Preparare: Guliile se curăță de coajă și se scobesc în interior. Separat se călește ceapa tocată în ulei, alături de miezul din gulii, mărunțit și el, apoi se adaugă orezul, două căni de apă și se lasă la fiert. Când orezul este gata, se adaugă bulionul, lingurița de pesmet sau de griș, mărarul tocat mărunt și se potrivește de sare si piper. Guliile se umplu cu această compoziție, se așează într-o tavă, iar deasupra se adaugă restul de pastă de roșii diluată într-o ceașcă cu apă. Se lasă la cuptor până se înmoaie guliile.
Rețeta: Salată de dovleac cu varză murată
Ingrediente: 400 g dovleac de plăcintă (portocaliu), 400 g varză murată scursă, sare, zahăr, ulei
Preparare: dovleacul se curăță de coajă și de semințe, apoi se dă pe răzătoarea mare și se adaugă aceeași cantitate de varză murată tăiată subțire. Se adaugă ulei, zahăr și sare, dupa gust. Se lasă 30 de minute înainte de servire, pentru ca ingredientele să se pătrundă și să se îmbogățească cu aromele din jur.
Rețeta. Desert: Trufele de post cu ciocolată și fructe uscate
Ingrediente: 120 g curmale fără sâmburi, 70 g prune uscate, 50 g miez de nucă măcinat, 25 g cacao, 30 g fulgi de cocos, 20 g semințe de chia, in, dovleac și cânepă amestecate, jumătate de linguriță extract de vanilie, 1-2 linguri de apă.
Preparare: curmalele și prunele se pun într-un bol cu apă fierbinte și se lasă să se hidrateze timp de 15 minute, apoi se scurg și se pun în vasul robotului de bucătărie. Adăugați restul ingredientelor (mai puțin fulgii de cocos și praful de cacao) și mixați până la obținerea unei paste omogene. Aceasta se lasă la frigider 30 minute apoi formați biluțe pe care le rulați, unele prin cacao, iar altele prin fulgii de nucă de cocos.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook