Simona Ionescu / Redactor Șef

Portokalopita. Plăcintă grecească însiropată cu portocale

Portokalopita. Plăcintă grecească însiropată cu portocale
Pentru iubitorii de soare, mare și plajă, probabil gustul acestei rețete grecești de plăcintă însiropată cu aromă intensă de portocale - Portokalopita este foarte cunoscut și îndrăgit.

Pentru cei care nu au încercat, încă, această delicioasă plăcintă însiropată cu aromă intensă de portocale, adică Portokalopita, vă asigurăm că vă veți îndrăgosti de gustul și aroma ei și mai mult, va crea dependență. Combinația aromelor de vanilie cu portocală este senzațională, este fresh și te face să visezi la mare, soare și cel mai fin nisip.

Ingrediente pentru Portokalopita

450 gr foi de plăcintă, 6 ouă, 100 gr zahăr, 30 gr zahăr vanilinat, 350 gr iaurt grecesc, 5 gr praf de copt, un praf de sare, 200 ml ulei de floarea soarelui, coaja rasă de la 2 portocale mari, 30 ml esență de vanilie (pentru prăjitura propriu-zisă); 500 ml suc proaspăt de la 3 portocale, coaja rasă de la o portocală, 300 ml apă, 150 gr zahăr

Iată cât de simplu se prepară Portokalopita

Cu câteva ore înainte, se desfac foile de plăcintă, decongelate, în prealabil, și se răsfiră într-o tavă mare și se lasă la uscat. Se pot lăsa de seara până dimineața, la loc cald. Apoise sfărâmă ușor și se pune în tava de coacere. Folosiți o tavă de aproximativ 26/36 cm.

Ouăle se presară cu sare, apoi se mixează cu zahărul, până devin spumoase. Se adaugă coaja de portocală răzuită fin, uleiul și iaurtul în care se stinge praful de copt. Se omogenizează compoziția și se toarnă peste foile de plăcintă din tavă. Se lasă așa 10-15 minute, pentru a se hidrata foile de plăcintă. Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade.

Plăcinta însiropată cu aromă intensă de portocale se coace pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau până este bine rumenită la suprafață. Apoi se lasă la răcit.

Între timp, se prepară siropul pentru plăcinta Portokalopita. Se stoarce sucul de la 3 portocale și se amestecă cu apa, zahărul și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Se fierbe siropul până se topește zahărul, apoi se lasă la răcit.

Când plăcinta este bine răcită, se porționează și se toarnă siropul rece peste ea. Se dă tava cu plăcinta însiropată la rece, până când se absoarbe tot siropul. Din când în când se mai stropesc porțiile de plăcintă cu siropul din tavă, pentru a nu se usca la suprafață.

Sursa: Chefi la cuțite

Exclusiv. Ce cadou i-a făcut logodnica de ziua lui Alex Bodi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre