Simona Ionescu / Redactor Șef

Rețeta care te salvează. Friptură pentru o masă bogată, cu mulți musafiri

Rețeta care te salvează. Friptură pentru o masă bogată, cu mulți musafiri
Cu siguranță vi s-a întâmplat ca să vă treziți că niște prieteni s-au invitat la masă sau părinții și frații și-au anunțat sosirea la o masă în familie. În astfel de situații se instaurează puțină panică pentru că trebuie pregătit ceva rapid, iar cantitatea de mâncare să fie îndestulătoare.

Vă propunem o rețetă de friptură la cuptor care e ușor de pregătit și include și garnitură de legume. Musafirii vor fi încântați.

Ingrediente:

2 kg pulpă de porc

200 g untură

100 ml ulei

500 ml vin alb sec

șase căței de usturoi

patru morcovi mari

trei fire de praz

două cepe

2 ardei grași

un gogoșar

o țelină mică

o rădăcină de pătrunjel

o rădăcină de păstârnac

o rădăcină de hrean(opțional)

un ardei iute

o linguriță cimbru

o legătură pătrunjel

sare și piper

Mod de preparare

Pulpa de porc se spală și se crestează până spre partea de jos a bucății de carne în felii de circa 1,5 cm, astfel încât feliile să nu se detașeze una de cealaltă.

Se pune carnea astfel tăiată într-un vas mai înalt în care apoi punem restul ingredientelor. Se pune vinul, cimbru, doi morcovi tăiați în felii, ceapa tăiată mărunt, trei căței de usturoi tăiați în feliuțe, jumătate de țelină tăiată în feliuțe subțiri. Ardeiul iute se tăie rondele, rădăcina de pe pătrunjel și de păstârnac tăiate în feliuțe. Se adaugă uleiul și o linguriță de sare.

Apoi se acoperă vasul cu folie de plastic și se ține trei ore la frigider.

Se scoate carnea din baițul în care a stat și se pune într-o tavă mai înaltă în care s-a topit untura.

Legumele rămase se taie în cubulețe cât mai mici și se presară pe deasupra și între feliile de carne.

Pătrunjelul se toacă cât mai mărunt, la fel și cățeii de usturoi. Se amestecă bine o linguriță rasă de sare și se prepară peste carne.

Se mai pune în tavă 200 ml din zeama rămasă de la marinată, apoi se acoperă tava cu folie de aluminiu.

Se pune în cuptor pentru circa 60 de minute la foc iute, pentru primele 15 minute, apoi la foc potrivit.

Se servesc câte două felii de friptură la o porție de garnitură de legume sau o altă garnitură, după preferințe. Poate fi pireu de cartofi sau orez.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre