Din ringul de luptă, în strană: O preoteasă din Vrancea, campioană la box

Din ringul de luptă, în strană: O preoteasă din Vrancea, campioană la box
Preotul Ionel Miron din Irești, Vrancea, a devenit faimos în toată țara în urmă cu opt ani, când a înființat un cor de copii în parohia sa. Însă puțini știu despre preoteasa din Irești, o fostă campioană națională la box, medaliată și la campionatele europene și mondiale, care acum cântă în strană și are grijă de toți copiii corului.  

Paraschiva Fetti (34 de ani) vine din Șura Mică, județul Sibiu, acolo unde și-a petrecut copilăria și a descoperit că-i place foarte mult mișcarea. Totul în viața sa a venit natural. A făcut Liceul Agricol, apoi s-a înscris la Universitatea Națională pentru Educație Fizică și Sport, la specializarea sport și performanță motrică.

„Acasă făceam foarte multă mișcare încă de când eram micuță. Îmi plăcea foarte mult să mă implic în tot felul de jocuri sportive. Ce pot să vă spun, și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru faptul că am avut norocul să dau de oameni extraordinari, cum ar fi maestrul Adrian Mihai, cel care mi-a plătit și abonamentul la autobus pentru a veni în Sibiu și pentru a putea face sport. Am avut parte de o echipă de colegi fantastici la Sibiu”, a povestit preoteasa Parascheva pentru turnulsfatului.ro.

Ce performanțe a avut în box

După o pregătire de doi ani în zona Sibiului, când a fost antrenată de Adrian Mihai, au urmat pentru Parascheva Fetti cinci ani de înaltă performanță la nivel european și mondial. A fost multiplă campioană de box în anii 2008, 2009 şi 2010, dar şi medaliată cu argint la Campionatul European (Liverpool – Marea Britanie) şi bronz la Campionatul Mondial (Ningbo-China).

Paraschiva a renunțat la sport în urma unui meci din China, când nu a câștigat aproape niciun punct. Iar faptul că nici vizita medicală nu o trecuse cu brio, din cauza unor probleme de sănătate, a determinat-o să pună punct carierei sportive.

„M-a întrebat cât era ceasul, de acolo toate s-au legat de la sine”

Întâlnirea cu viitorul soț, preotul Ionel Miron din Vrancea a fost momentul care i-a schimbat viața. Paraschiva avea 22 de ani și era studentă. S-au întâlnit la București, la metrou, când mergea să se închine la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală.

„Eu eram atunci deja la Lotul Național la București și mergeam cu metroul la Patriarhie. La metrou, chiar acolo ne-am întâlnit și m-a întrebat cât era ceasul, de acolo toate s-au legat de la sine”, povestește preoteasa care și-a păstrat numele de fată, Fetti, pentru că, după numeroasele titluri câștigate, a devenit cetățean de onoare al comunei natale, Șura Mică.

Dragostea față de copii

Acum, Paraschiva Fetti este mamă a patru băieți: unul de 9 ani, unul de 7 ani, unul de 6 ani iar cel mai mic de 3 ani. Împreună cu preotul Ionel Miron, preoteasa Paraschiva a înființat Asociației Sfânta Ecaterina – „Cel ce dă, lui își dă”. Un proiect de suflet al lor este Corul Parohiei Irești format din copii care nu au posibilitatea de a învăța să cânte la un instrument și pe care cei doi îi ajută. Corul a fost înființat în 2014, însă a devenit cunoscut după ce a participat, în 2018, la emisiunea „Românii au talent”.

„Sunt dintr-o familie cu șase copii, de multe ori de asta îi înțeleg și pe copilașii din zona noastră, eu știu ce înseamnă grijile, neajunsurile și clar înțelegerea mea față de ei vine din propria trăire a vieții. Nu am cum să nu îi înțeleg când eu am trecut prin etape care au fost grele, îi înțeleg perfect. Pentru mine sunt prelungirea familiei mele. Îmi e greu să povestesc despre acest lucru pentru că sunt ani în care am trecut prin foarte multe greutăți”, rememorează Paraschiva.