Marele pianist Radu Lupu a fost nominalizat la două premii Grammy, câștigând unul în 1996 pentru un album cu două sonate pentru pian Schubert. În 1995, Lupu a câștigat și un premiu Edison pentru un disc cu trei lucrări majore pentru pian de Schumann. Are în palmares Premiul Franco Abbiati în 1989 și 2006 și premiul Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli în 2006.
Talentat de mic, Radu Lupu a debutat la 12 ani cu un repertoriu compus de el
Radu Lupu s-a născut la Galați, în anul 1945, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor. Talentat încă de mic, acesta a a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu încă de la vârsta de șase ani. La 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuși.
El a urmat liceul la Galați și Școala Populară de Artă din Brașov, apoi și-a continuat studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.
Cariera sa l-a purtat alături de cele mai prestigioase orchestre și de cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Presa de profil din Europa, SUA, Japonia sau Australia, l-a nominalizat deseori în topul scurt al marilor pianiști ai lumii.
A fost decorat și de Regina Elisabeta II
Pe lângă numeroasele premii internaționale, pianistul român Radu Lupu a fost decorat și de Regina Elisabeta II a Marii Britanii.
„Suntem profund îndurerați de aflarea veștii decesului maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului George Enescu și un muzician magnific. Compozitorul și pianistul român a câștigat, în 1967, marele premiu al Concursului internațional George Enescu. Vom împărtăși pentru totdeauna modalitatea sa uimitoare de a transforma muzica în magie. Cuvintele nu sunt de ajuns pentru a ne exprima mâhnirea pentru această pierdere a întregii lumi muzicale.
Maestrul Radu Lupu va rămâne pentru totdeauna în memoria și în inimile noastre: o adevărată legendă! Rămas bun, Maestre”, arată un mesaj distribuit pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook