Simona Ionescu / Redactor Șef

Doliu în medicina românească, a murit unul din fondatorii fitoterapiei moderne

Doliu în medicina românească, a murit unul din fondatorii fitoterapiei moderne
O veste cruntă a fost făcută publică, marți. Reputatul farmacolog Ovidiu Bojor, unul dintre fondatorii fitoterapiei moderne din România și cel mai mare fitoterapeut din țara noastră, a plecat la cele veșnice.

Anunțul a fost făcut de Anca Daniela Raiciu, președintele Asociației Patronale Planta Romanica, organizație de care Ovidiu Bojor era foarte apropiat: „Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Președintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani.

Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile: “Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”

A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință. „Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat”. Drum lin!”, a scris Daniela Raiciu, pe Facebook.

Carieră impresionantă: sute de cărți, zeci de invenții

Ovidiu Bojor s-a născut în orașul Reghin, la data de 1 noiembrie 1924. Celebrul  fitoterapeut a fost doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Era deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și al Diplomei de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.

De-a lungul  longevivei sale cariere, a publicat ca autor sau coautor peste 200 de lucrări științifice şi este autorul a mai mult de 30 de tratate de specialitate și de cărți de informare științifică. De asemenea, a brevetat  40 de invenţii, majoritatea aplicate în cercetare şi în producţie, două dintre ultimele brevete fiind medaliate cu aur şi argint la Saloanele Internaţionale de Invenţii.

Înmormântarea va avea loc joi, 16 februarie, de la ora 13:00, la Cimitirul Bellu (ortodox). Astăzi, trupul neînsuflețit al părintelui fitoterapiei românești  a fost depus la Facultatea de Medicină, între orele 16:00 și 20:00, pentru ca toți cei care l-au apreciat și iubit să își poată lua un ultim rămas bun.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre