Simona Ionescu / Redactor Șef

Durata vacanței de vară se va micșora. Părinții și elevii, invitați la dezbatere

Durata vacanței de vară se va micșora. Părinții și elevii, invitați la dezbatere
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a analizat structura anului școlar și a ajuns la concluzia că se pierde mult timp cu vacanțele.

Într-o emisiune tv, ministrul a anunțat posibilitatea implementării a noi reglementări în ceea ce privește structura anului 2021-2022. Este nevoie însă și de mai multe dezbateri privind structura noului an școlar cu societatea civilă, care-i include și pe părinți, dar și cu elevii. Principalul motiv penru care Sorin Cîmpeanu a ajuns la această concluzie este legat de pierderile materiei școlare pe perioada pandemiei sunt semnificative.

Sorin Cîmpeanu vrea și o creștere a duratei cursurilor

Ministrul a vorbit despre viziunea sa cu privire la reorganizarea învățământului. El a precizat că măsurile pe care le vizează se vor derula pe mai mulți ani. ”În ani. Nu ştiu să spun şi nu îmi arog dreptul de a avansa aceste idei. Trebuie să avem o dezbatere”, a declarat Cîmpeanu.

„Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

„Cu siguranță, vacanța de vară ar trebui să fie mai mică”

Ministrul Educației a spus că nu știe acum ce durată va avea vacanța de vară. Vrea să existe întâi o dezbatere și după se vor trage concluzii.

În prezent conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România.

”Cu vacanţa de vară am întotdeauna cele mai bune gânduri, mie îmi place vacanţa, mi-a plăcut când am fost elev, dar sunt conştient că este nevoie de o durată mai mare de cursuri, de şcoală. Până la finalul anului 2021 trebuie să ştim structura anului 2022 – 2023, deci cu 9 luni înainte ar fi corect să ştim”.

Sorin Cîmpeanu a precizat că este dificil să micşoreze alte vacanţe din timpul anului şcolar, de aceea s-a gândit la vacanța de 3 luni din vară.

”E mai greu să micşorezi şi celelalte vacanţe pentru că sunt puncte fixe, sărbătorile pascale, sărbătorile de iarnă. Focusul va fi pe vacanţa de vară, dar rezultatul trebuie să fie cel acceptat de profesori, împreună cu elevii, cu părinţii, stând la masă, aducând argumente. În primul rând, nevoia de recuperare a pierderilor pe care, trebuie să o recunoaştem cu toţii”, a spus ministrul Educației.

Pisicile sunt paznicii de nădejde ai Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg din anul 1754

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre