Este vorba despre actorul Alexandru Mereuţă. Acesta a trecut la cele veșnice miercuri, la vârsta de 93 de ani. Tragicul anunț a fost făcut Teatrul de Stat Constanţa pe pagina de Facebook.

Nea Alecu, așa cum era cunoscut în general, a realizat o impresionantă galerie de personaje, în ultima vreme cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi.

„Astăzi ne despărţim, cu regrete şi cu duioase amintiri, de Alexandru Mereuță, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanţa. Blând, vorbăreţ, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, era o bogăţie de om”, transmite teatrul.

Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu. A venit la Constanţa în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popa”.

Carieră de succes în teatru și film

Totodată, potrivit sursei citate, Nea Alecu s-a făcut remarcat prin multitudinea de personaje pe care le-a jucat de-a lungul timpului.


El este adevăratul Ștefan Bănică jr.! Va trebui să vă obișnuiți

Povestea emoționantă a dinamovistului cu mâini amputate. Ce a gătit la Chefi la cuțite


Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cadâr”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuţă a fost constant preocupat de regie, punând în scenă piesa „Muşcata din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenţă de regie.

Activitatea sa nu s-a oprit odată cu vârsta. În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constanţa, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. Cu un an în urmă juca în filmul „Maria, Regina României” (2019), iar în 2017 apărea în trailerul „Breaking News”.

De-a lungul carierei a avut roluri și în alte șase filme cunoscute și apreciate de public: „Faleze de nisip” (1983), „Orgolii” (1981), „Falansterul” (1979), „Osânda” (1977) „Porțile albastre ale orașului” (1975) și „Aventuri la Marea Neagră” (1972).

Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească şi să-i facă parte în rai! Condoleanţe familiei îndoliate!

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp