Simona Ionescu / Redactor Șef

Și marele Ion Dolănescu a avut păcatele sale. Maria Ciobanu a suferit mult pentru fiul ei, Ionuț

Și marele Ion Dolănescu a avut păcatele sale. Maria Ciobanu a suferit mult pentru fiul ei, Ionuț
Ion Dolănescu a fost pomenit de Sfântul Ion, fiul său l-a adus la cimitir pe preotul Emil Cărămizaru, ca să-i facă slujbă și să-i sfințească bucatele de împărțit. Maria Ciobanu nu a venit din America. Iar motiv s-a găsit.

Ionuț Dolănescu și-a cinstit mereu tatăl, atât în vremea în care trăia, cât și după. Știm cu toții cum s-a zbătut să-și împace părinții și a sfârșit prin a-i aduce împreună pe scenă, într-un ultim concert. Dar nici mama, Maria Ciobanu, nici tatăl, Ion Dolănescu și nici chiar colegii folcloriști din generația lor nu au crezut într-o reconcilere pentru viitor. Rănile dintre cei doi mari interpreți erau prea adânci.

Am avut privilegiul ca, în anii epocii de aur, să mă învârt în cercul unor oameni din lumea muzicală a Capitalei. Deci știu multe despre iubirea, bătăiile și atribuirea în instanță tatălui Ion Dolănescu a unui copil rezultat dintr-o relație de concubinaj. E vorba de Dragoș Dolănescu și de mama sa din Costa Rica. Pilele și relațiile cu Ceaușescu și cu camarila comunistă au făcut ca Dragoș să-i fie încredințat tatălui, iar mama să fie trimisă la ea în țară.

N-am putut să scriu și să-l ridic în slăvi pe Ion Dolănescu nici atunci când a murit, cum se cere la trecerea în neființă a unui om. A fost o mare voce a cântecului popular, extrem de iubit de amatorii de gen, e singura mea opinie pozitivă. În aprecieri la superlativ s-au întrecut mulți condeieri, artiști din folclor sau oameni politici. Cei mai mulți dintre aceștia știu că artistul Ion Dolănescu nu a fost și un Om la superlativ. S-au grăbit, însă atunci, să o execute pe Maria Ciobanu că n-a venit din America să-l conducă pe ultimul drum, în timp ce mii de români au făcut-o.

Mariei Ciobanu i-a interzis să-și vadă copilul

De ce să fi venit la înmormântare sau la parastase Maria Ciobanu?! Să-și înnoade lacrimile în barbă ca atunci când o bătea și o alunga din casă marea ei iubire, Ion?! Sau când se furișa să-și vadă copilul închis în casa tatălui sau a mamei lui Ion Dolănescu dintr-un sat dâmbovițean?!

O fostă ziaristă îmi povestea cât de mult a ajutat-o pe Măria Ciobanu chiar mama lui Ion, chemând-o la ea să-și vadă băiețelul atunci când fiul ei i l-a încredințat pe Ionuț.

Bătrâna nu putea ieși din cuvântul fiului, marele artist al acelor vremuri, dar își dădea seama și de suferința Mariei de a nu-și vedea băiețelul atât de dorit. Ea se trezise în bătătură cu cei doi băieți ai fiului, Ionuț și Dragoș, și trebuia să-l ajute să-i crească. Ion Dolănescu avea cântări, înregistrări de discuri, era chemat la chermezele organizate de partid. Câștiga bine și îi dădea și ei bani, apoi i-a reconstruit casa.

Maria Ciobanu a suferit mult pentru fiul ei

Când a avut loc înmormântarea, nu doar Maria Ciobanu a fost subiect de bârfă. S-au găsit voci să ceară ca lui Ion Dolănescu să i se facă funeralii naționale. Atunci am scris că nu poți să clădești un mit, să cosmetizezi imagina unui om încât să faci un popor să se închine la falși idoli.

Ion Dolănescu a fost un mare cântăreț de folclor, dar atât! Pentru muzica lui a fost plătit regește, a fost apreciat și iubit de fanii muzicii populare și a reușit să-și croiască o viață mai bună decât a multora. A ajuns în Parlamentul României tot datorită muzicii cu care i-a delectat la petreceri pe potentații vremurilor trecute și prezente.

Acest adevăr nu trebuie ascuns sub preș de generațiile mai tinere. Iar imaginea Mariei Ciobanu nu trebuie să rămână aceea a unei mame care și-a părăsit copilul și nu a vrut nici măcar să participe la funerariile tatălui lui Ionuț Dolănescu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre