Simona Ionescu / Redactor Șef

Elevii ar putea da un altfel de „test” la școală. Adolescenții, verificați dacă au consumat substanțe interzise

Elevii ar putea da un altfel de „test” la școală. Adolescenții, verificați dacă au consumat substanțe interzise
Elevii ar putea fi testați obligatoriu în școli, pentru consum de droguri. Cel puțin asta prevede un proiect de lege depus în Parlament.

Propunerea a fost primită cu nemulţumiri, atât în rândul tinerilor cât şi al părinţilor, care trebuie să îşi dea acordul atunci când e vorba despre minori. În faţa jurnaliştilor, iniţiatorul legii a dat explicaţii cel puţin confuze, scrie observatornews.ro.

Pe motiv că numărul tinerilor care iau substanțe psihotrope de la vârste tot mai mici crește îngrijorător, un deputat propune ca poliția și procurorii de la crimă organizată să facă verificări neanunțate în școli. Părinții ar trebui să își dea acordul la începutul anului școlar. Cei care refuză testarea, riscă pedepse aspre, potrivit proiectului.

S-a dublat numărul dependenților

Proiectul de lege nu face în niciun fel distincţia între minori şi majori în ceea ce priveşte pedepsele. În plus, nu apare nicăieri necesitatea acordului părinţilor pentru această testare.

Datele oficiale arată că un român din 10 a consumat droguri măcar o dată în viață. Îngrijorător este că s-a dublat numărul dependenţilor în rândul celor care au între 15 și 34 de ani. Cumplit este că apare tentaţia şi la copii de 10 ani.

Trei fete de clasa a VIII-a s-au drogat în curtea școlii și au ajuns la spital

Un incident grav a avut loc joi la o școală din sectorul 2 din Capitală. Trei eleve de clasa a VIII-a, cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani, au ajuns la spital, după ce s-ar fi drogat într-o pauză și au început să se simtă rău.

Cele trei au fost descoperite de colegi, iar unul dintre elevi a suferit un atac de panică atunci când a văzut starea în care erau elevele.  La fața locului s-au deplasat polițiști ai Secției 6, precum și o ambulanță.

Alina Gorghiu: „Nu avem voie să închidem ochii”

Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, şi-a exprimat, în luna iunie 2022, îngrijorarea faţă de creşterea traficului şi consumului de droguri în România, subliniind că răspunsul instituţional şi legislativ pentru „încetinirea” acestui flagel trebuie să fie unul „mai agresiv, adaptat, aplicat şi eficient”.

„‘Raportul european privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii’ este limpede pentru noi toţi că este cea mai recentă analiză a drogurilor din Europa. Situaţia aceasta îngrijorătoare nu este doar la nivelul Europei, putem vorbi despre ea şi în România, o spun toate statisticile, o realitate pe care, chiar dacă nu vedem cifrele, o simţim cu toţii în absolut orice mediu. Şi efectele din ultimul timp la nivelul ţării noastre sunt grăitoare.

Cu fiecare festival pe care îl organizează cineva vedem garantat şi ştiri despre cazuri dramatice, despre consum de droguri, despre trafic ilicit de droguri. Tot mai mulţi şoferi sunt depistaţi în trafic având la activ consumul de droguri, vorbim despre creşterea consumului de droguri în şcoli, deci vieţi compromise, familii afectate, distruse, comunităţi întregi dezbinate.

(…)Noi nu avem voie să închidem ochii şi nu am făcut-o, însă, probabil că în faţa unui flagel atât de mare va trebui să ne implicăm cu toţii mult mai activ şi mai agresiv în încetinirea lui, nu ştiu dacă vreodată se va putea vorbi despre stopare”, a precizat Gorghiu, la prezentarea „Raportului privind drogurile 2022: tendinţe şi evoluţii”, eveniment organizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) la Palatul Parlamentului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre