Au existat discuţii şi contestaţii în spaţiul public, la tv și pe rețelele sociale. Nemulţumirile elevilor, profesorilor şi părinţilor revin pentru că nu s-au anunțat modificările semnalate.
Cele mai aprinse discuţii au ca subiect admiterea la liceu. Elevii și părinții lor cer insistent următoarele lucruri:
– Eliminarea examenului care ar urma să fie susţinut, pe lângă Evaluarea Naţională, pentru a urma un liceu bun.
– Elevii subliniază că admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de Legea Educației, va aduce după sine diferenţe între elevi, segregare şcolară si o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învăţământul liceal.
– Se încurajează meditaţiile private – despre care ministerul spune că nu are cunoştinţă – iar astfel se ajunge la inechitate, la limitarea accesului la învăţământ şi la un nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani.
– Nu se ţine cont de abilităţile elevului.
Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor critică vehement Ministerul Educaţiei pentru că nu ia în considerare şi propunerile lor, cer retragerea legilor educației şi atrag atenţia că acestea nu se ocupă de probleme grave – precum simplificarea curriculei şi nevoia introducerii unor discipline integrate, adaptarea programei de studiu şi a manualelor, garantarea reală a accesului la educaţia obligatorie şi prevenirea segregării în educaţie.
Nemulțumirile cadrelor didactice
Cadrele didactice au şi ele numulţumirile lor și le semnalează ministrului Educației, Ligia Deca.
Profesorii vor, printre altele, eliminarea prevederii prin care sunt obligaţi să depună eforturile pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, dar şi să nu fie instituit Registrul declaraţiilor de interese, care ar urma sa fie folosit pentru a se asigura că nu îi meditează contra cost pe elevii de la clasă.
În ceea ce priveşte proiectul care vizează învăţământul superior – studenţii se opun prelungirii mandatelor rectorilor şi membrilor senatelor universităţilor şi cer, din nou, să aibă un cuvânt de spus în alegerea acestora, în consiliile de administraţie şi în comisiile de etică, se arată într-o știre Rador.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook