În cazul în care vă întrebați dacă ați avut coronavirus fără să vă dați seama, răspunsul este că există o mare posibilitate să fie așa.

„Majoritatea persoanelor care au coronavirus au un caz de infecție fără complicații și ar putea avea doar simptome normale de gripă”, explică expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja, MD, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. În plus, unii oameni nu prezintă simptome. Mai exact, în 40% din cazuri nu există simptome, potrivit estimărilor făcute de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

V-ați confruntat cu căderea inexplicabilă a părului

Acest lucru nu a fost studiat pe larg în contextul infectărilor cu noul virus COVID-19, dar multe persoane care au contactat coronavirusul și s-au recuperat au raportat probleme legate de căderea părului

Actrița Alyssa Milano, a prezentat simptomele coronavirusului de câteva luni de zile. Ea a distribuit un videoclip pe Instagram la începutul lunii august, în care scotea din păr mai multe fire, după ce a făcut duș.

Membrii grupului de asistență pentru persoanele care au avut COVID-19, de pe platforma Facebook, au vorbit și despre pierderea părului la câteva luni după recuperarea după virus. Se datorează unei afecțiuni cunoscute sub numele de efluviul telogen și poate fi cauzată de o serie de factori precum sarcina, stresul, pierderea în greutate și alte boli, spune dr. Adalja.

„Este puțin probabil să pierdeți mai mult păr decât de obicei, fără a avea alte simptome de COVID-19, cum ar fi tuse sau febră. De asemenea, este important să rețineți că pierderea părului se poate întâmpla din cauza stresului în general și a existat mult stres în jurul nostru din cauza pandemiei. Dacă vă confruntați cu căderea părului, este posibil ca acesta să fie din cauza unei infecții COVID necunoscute, a unei acumulări de stres în perioade incerte sau a unei alte probleme”, spune dr. Adalja. 

Vă simțiți uneori fără suflare

Cercetările publicate în revista JAMA au descoperit că persoanele cu COVID-19 pot avea efecte secundare ale infectării, inclusiv dificultăți de respirație. Nu este deloc clar în acest moment cât poate dura acest lucru, dar este probabil din cauza inflamației plămânilor.

„Acesta este unul dintre efectele persistente la persoanele cărora li s-a diagnosticat COVID-19”, spune dr. Schaffner. „Dacă aveți acest lucru, ei bine, poate că boala pe care ați experimentat-o ​​înainte a fost de fapt COVID.” Dacă întâmpinați dificultăți de respirație, adresați-vă medicului de asistență medicală primară pentru îndrumare sau cereți trimiterea la un pneumolog. Pot prescrie adesea medicamente și tratamente, cum ar fi un inhalator, care vă pot ajuta, spune dr. Schaffner.

Sunteți foarte, foarte obosiți

Acesta este unul dintre cele mai mari efecte persistente după ce o persoană are COVID-19, potrivit studiului JAMA. Studiul a constatat că 53% dintre pacienți au spus că se luptă cu oboseala la aproximativ 60 de zile de la prima dată când au prezentat semne ale virusului.

„Vedem unii oameni care au avut o boală ușoară, care au o oboseală pentru o anumită perioadă de timp. Dar, nu este complet clar acum de ce se întâmplă acest lucru. Ar putea fi modul în care sistemul imunitar al unei persoane reacționează la virus sau ar putea fi pur și simplu modul în care virusul funcționează în organism. Rețineți că oboseala este o problemă cu adevărat obișnuită și poate fi un semn al mai multor probleme de sănătate diferite (inclusiv că nu dormiți suficient). La fel ca și căderea părului, persoanele care suferă de oboseală din cauza COVID-19 ar fi avut și alte simptome ale virusului în trecut”, spune dr. Adalja. 

Bomba Talisman. S-au certat, s-au despărțit, dar s-au împăcat după divorț

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri