Sfânta Muceniță Marina este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 17 iulie. Sfânta Marina a fost ucisă în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian. Este invocată în rugăciunile Bisericii ca izbăvitoare de duhuri rele și tămăduitoare de boli sufletești și trupești. Marina este considerată drept ocrotitoarea femeilor care nasc.
Poporul român a născocit o poveste în care se spune că Sfânta Marina s-a dus la biserică și l-a găsit pe Necuratul vrând să toace. I-a smuls ciocănele și cu ele l-a bătut! De aceea, se zice, trebuie să-i ții ziua Sfintei, să nu te bată și pe tine cu boli grele!
Sfânta Marina, ocrotitoarea femeilor care nasc
Sfânta Marina, originară din Antiohia Pisidiei (azi, în Turcia), era unica fiica a preotului păgân Edisie. După ce i-a murit mama, tatăl sau a încredințat-o unei femei. La vârsta de 12 ani, Marina a învățat credința în Hristos de la creștinii din localitatea natală. Inima ei tânără s-a înflăcărat de dragostea pentru Hristos și a luat hotărârea de a rămâne fecioară și de a-și închina toată viață lui Hristos Domnul, cu dorința de a muri că mucenita a Lui, primind botezeul sângelui.
Sfânta Marina și-a petrecut astfel viață în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost pârâtă dregătorului cetății. Acesta a arestat-o și, văzând cât e de frumoasă, a cerut-o de soție. Ea nu a acceptat și atunci a supus-o la chinuri.
Însă pentru credința ei, trupul i-a rămas nevătămat, prin harul Domnului. Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei. Atunci dregătorul a poruncit să i se taie capul și așa a trecut la cele veșnice Sfânta Mare Mucenita Marina. Pătimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, „a privit la toate muncile ei și s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.
Unde sunt moaște ale Sfintei Marina
Până la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni în anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate în Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost păstrate în Antiohia până în anul 908 iar de aici ar fi fost mutate în Italia.
În prezent, moaștele Sfintei Marina se găsesc în Atena, în biserica închinată Sfintei Mucenițe. Mâna să dreapta se află în Muntele Athos la Mănăstirea Vatoped. De asemenea, părticele din moaștele Sfintei Marina se găsesc și în Albania, la Mănăstirea Sfânta Marina de pe Muntele Lângă.
În țară noastră, părticele din moaștele Sfintei Marina se găsesc la Mănăstirea Hurezi (palmă), județul Vâlcea și la biserica din localitatea Fetești, județul Suceava.
Ciocanul Sfintei Marina
În ”Viața Sfintei Marina”, relatată în Sinaxar, se amintește că în timp ce Sfânta era în temniță a intrat în celulă diavolul. Acesta a luat chipul unui balaur și a încercat să o înspăimânte. Neînfricată, Marina a prins cu mâna demonul și, găsind un ciocan, l-a lovit. Apoi, când Marina s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, acesta s-a făcut nevăzut. Din acest motiv, în unele icoane, Sfânta Marina este reprezentată având în mâna un ciocan sau chiar lovindu-l pe diavol cu ciocanul.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook