Evaluarea naţională 2020. Renate Weber: “Se încălcă dreptul la educaţie”

Evaluarea naţională 2020. Renate Weber: “Se încălcă dreptul la educaţie”
Interzicerea accesului elevilor, la examenele din 2020, care depăşesc nivelul temperaturii corporale de peste 37,3 grade Celsius, are ca efect încălcarea dreptului la educaţie, este părere Avocatului Poporului, dar şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Renate Weber, Avocatul Poporului, este de părere că interzicerea accesului elevilor la examenele naţionale din 2020, pe motiv că au temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, încalcă dreptul la educaţie, scrie agerpres.ro.

„Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depăşesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educaţie, în condiţii egale, al elevilor care ar urma să fie excluşi de la examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”, explică Avocatul Poporului, citat de Agerpres.

Acesta cere Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să identifice şi să dispună, în regim de urgenţă, măsuri care să asigure dreptul la educaţie egală, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2. Ordinul comun al miniştrilor educaţiei şi sănătăţii care stabileşte această regulă restrictivă este 4259/15 mai, abrogat mai apoi prin Ordinul 4267/18 mai, dar cu menţinerea dispoziţiilor referitoare la accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depăşeşte 37,3 grade Celsius.

Şi rezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării au spus joi, 11 iunie, că interdicţia de temperatură institutită asupra elevilor înseamnă discriminare indirectă.

Evaluare naţională 2020. Calendandarul probelor

Absolvenţii de gimnaziu vor susţine examenul de Evaluare naţională 2020 în perioada 15 – 18 iunie, de care depinde admiterea la liceu.

Luni, 15 iunie, este programată proba la Limba şi literatura română, miercuri, 17 iunie, va fi proba la Matematică, iar joi, 18 iunie este programată proba în limba maternă, acolo unde este cazul.

Rezultatele vor fi făcute publice pe 22 iunie,iar cele finale (după contestaţii) vor fi afişate pe 27 iunie.