Experimentul cutremurător care arată cât de grav au fost afectați copiii de pandemie. Îl poți face și tu! Video

Experimentul cutremurător care arată cât de grav au fost afectați copiii de pandemie. Îl poți face și tu! Video
Pandemia ne-a afectat pe toți,  însă  părinții văd cel mai bine cum s-au transformat copiii lor, în pandemie. Un adolescent din Rusia a făcut un experiment care demonstrează fără echivoc până unde s-a ajuns.

Să facem un exercițiu de imaginație. Înainte de pandemie, mare grija părinților era să-și ducă copiii mici în locuri de joacă, pentru ca aceștia să petreacă timp în compania altor copii de vârsta lor. Părinții își dădeau ponturi între ei cu privire la locurile de joacă publice, în aer liber nou amenajate, dar și despre cele din anumite locații . Marea lor preocupare era să își mobilizeze copiii în afara casei pentru a face mișcare și pentru a interacționa cu alți copii de vârsta lor.

Pandemia a închis copiii în case, cu ochii în monitoare

Apoi a venit pandemia și odată cu ea măsurile de siguranță traduse prin restricții. În toată lumea, inclusiv în România, a fost impusă carantina rea populației. Luni de zile în șir oamenilor le-a fost recomandat să stea în casă pentru a-și proteja sănătatea. Școlile și grădinițele au fost închise iar copiii au făcut ore online, din același motiv. De teamă să nu  li se îmbolnăvească copiii, foarte mulți părinți au decis să îi țină în casă și să nu le permită nici măcar să se joace cu ceilalți micuți din vecini.

La aproape doi ani distanță, efectele acestei însingurări cauzate de pandemie sunt cercetate de psihologi și psihoterapeuți. De asemenea, ele sunt vizibile cu ochiul liber. Petrecând ore în șir în fața monitoarelor și relaționând exclusiv online prin intermediul telefoanelor mobile sau al tabletelor, copiii și-au pierdut obișnuința de a se juca împreună cu alți copii.

Experimentul care arată cât de grav au fost afectați copiii de pandemie

Un experiment lansat pe canalul de TikTok nekao_official și redistribuit și pe alte rețele de socializare, postat recent de un adolescent din Rusia, arată până unde s-a ajuns. Tânărul nu a făcut nimic neobișnuit. S-a dus într-un mall și a încercat să paseze, ușor, o minge, copiilor care treceau pe lângă el. În mod normal ne-am aștepta ca un copil să lovească mingea înapoi, însă reacția celor din videoclip a fost complet diferită. Cu toții s-au ferit de minge sau au lăsat-o să treacă pe lângă ei.

În total, TikTokerul rus a încercat să paseze mingea către șase copii. În videoclip se poate observa cum atât cei mici, cât și părinții lor nu știu cum să reacționeze în momentul în care mingea se îndreaptă către ei, după anii de izolare din pandemie. Unii părinți s-au arătat chiar deranjați de acest lucru.

Recomandarile noastre