Feedback-ul altor persoane nu vă va ajuta să lucrați mai bine, spune un studiu

Feedback-ul altor persoane nu vă va ajuta să lucrați mai bine, spune un studiu
Suntem obișnuiți să ne gândim că obținerea de feedback ne va ajuta să creștem. Dar cercetătorii de la Harvard au descoperit că aceasta nu este cea mai bună strategie.

Cercetătorii au realizat mai multe experimente care au arătat rezultate surprinzătoare: cererea de sfaturi, în loc de feedback, este mult mai utilă. Se pare că feedback-ul te poate împiedica uneori să obții cele mai bune rezultate și iată câteva motive.

Feedback-ul este adesea prea vag

Feedback-ul pe care îl primim este adesea prea neclar și nu evidențiază ce putem îmbunătăți. Potrivit cercetărilor, feedback-ul vag poate împiedica femeile să-și dezvolte cariera. 

Bărbații primesc de obicei îndrumări specifice, în timp ce femeile au mai puține șanse să primească feedback detaliat. Un alt studiu arată că studenții minoritari primesc feedback mai puțin critic de la evaluatori, deoarece nu vor să pară prejudiciați.

 Feedbackul este de obicei sub formă de laudă

Când cereți oamenilor să ofere feedback, în general aceștia tind să laude. Un experiment a arătat că studenților, când li s-a cerut să evalueze un curs la sfârșitul anului, adesea au făcut observații de laudă generale, precum: „Conținutul și stilul de predare al acestei facultăți a fost foarte bun”. 

Feedback-ul oferit femeilor subliniază de obicei că, în general, fac o treabă bună.

Feedbackul este adesea asociat cu evaluarea

Adesea facem legătura între feedback și evaluare. Acest lucru se întâmplă deoarece, la școală, de obicei primim feedback cu note. Când creștem și începem să construim o carieră, primim feedback sub forma unor evaluări ale performanței. 

Așadar, atunci când oamenii sunt rugați să ofere feedback, ei se gândesc mai mult la modul în care s-au comportat alții în trecut, decât la posibilele acțiuni viitoare.

Sfatul se concentrează asupra a ceea ce se poate face

Când li se cere sfaturi, oamenii se concentrează de obicei mai puțin pe evaluare și mai mult pe ce se poate face în viitor. Nu poți schimba trecutul, dar viitorul tău depinde de acțiunile pe care le faci chiar acum. Studiile arată că persoanele care oferă sfaturi se concentrează mai mult pe oportunități pe care le puteți îmbunătăți.

Sfatul vă oferă o explicație detaliată

Când oamenii sunt rugați să ofere sfaturi în loc de feedback, de obicei oferă mai multe detalii despre ceea ce trebuie îmbunătățit. De exemplu, același experiment, cu studenții cărora li s-a cerut să evalueze cursul, a arătat că cererea de sfaturi a dus la explicații detaliate despre ceea ce a funcționat și ce nu.

Îți amintești ultima dată când ți s-au dat sfaturi în loc de feedback? Ți s-a părut de ajutor?

Sărbătoarea zilei. Cum a compus Michael Jackson Cântecul Pământului