Florin Bogardo a scris 60 de melodii soției mult iubite, Stela Enache

Florin Bogardo a scris 60 de melodii soției mult iubite, Stela Enache
Doi artiști sensibili s-a întâlnit, s-au îndrăgostit și au fost fericiți 38 de ani. Este povestea de viață a compozitorului Florin Bogardo și a cântăreței Stela Enache. Interpreta celebrei melodii ”Ani de liceu” i-a adus un omagiu soțului dispărut acum 11 ani.

Compozitorul Florin Bogardo a murit cu o zi înainte să împlinească  67 de ani. A făcut apoplexie. Celebrul compozitor din anii 60 – 80, s-a ”ascuns” în ultimii 20 de ani de viață. Nu mai avea pentru cine să compună.

Florin Bogardo a scris 60 de melodii soției mult iubite, Stela Enache

Florin Bogardo a compus o muzică pentru cei sensibili, pentru romantici. Celebrul compozitor din anii 60 – 80, nu a mai avut apariții publice în ultimii 20 de ani de viață. Ca și mulți alți artiști celebri din perioada comunistă nu a mai fost solicitat de televiziuni, radiouri sau la evenimente.

La 11 ani distanță de la moartea sa, Stela Enache (70 de ani) a colaborat cu Fuego pentru un omagiu adus celebrului compozitor. Melodia lor se numește ”Învață-mă și în doar câteva zile de la postare a fost urmărit de peste 74.000 de admitratori, toți încântați de vocile celor doi artiști, dar și de versurile sensibile ale melodiei.

Puțini știu că Stela Enache are un alt nume în buletin. Se numește Steriana Aurelia Bogardo. S-a născut pe 24 ianuarie 1950, la Reșița. A fost atrasă de muzică încă de la șase ani: a studiat pianul, apoi canto și este absolventă a Conservatorului din Cluj-Napoca. A fost remarcată la 21 de ani, când a obținut premiul II la Festivalul de la Mamaia, la secțiunea interpretare. În același an, 1971, se căsătorește cu tânărul compozitor Florin Bogardo care i-a încredințat 60 de melodii, multe dintre acestea devenite șlagăre.

Florin Bogardo, celebru de la 21 de ani

Compozitorul Florin Bogardo a murit acum 11 ani, pe 15 august 2009, iar pe 16 august ar fi împlinit 67 de ani. A făcut apoplexie.

Florin Bogardo a apărut brusc: un tânăr foarte arătos, cu o voce unică. A debutat în public la Festivalul de la Mamaia, în 1963, când avea 21 de ani. A participat cu piesa ”Cum e oare?” interpretată de Margareta Pâslaru. Melodia a devenit imediat șlagăr.

Din 1967, își începe și activitatea de cântăreț: înregistrează multe din compozițiile sale în două variante: una interpretată de el și alta pentru una din vedetele momentului. Au cântat piese compuse de Florin Bogardo Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Margareta Pâslaru.

Florin Bogardo s-a închis în casă 20 de ani

Stela Enache, soţia compozitorului Florin Bogardo, a povestit că acesta s-a retras, după Revoluţie, dintr-o lume în care nu se mai regăsea. Aproape 20 de ani, a intrat într-un anonimat autoimpus. S-a închis în carapace şi a refuzat să se întoarcă în lumea artistică. După 1990, nu l-a mai văzut nimeni în afară de soție și cei doi copii ai lor. Singurul moment în care a vorbit a fost în anul 2008, când Radioul a împlinit 80 de ani. Florin Bogardo a câştigat locul 1 al topului «80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio», cu piesa «Eşti primăvara mea», cântată de Aurelian Andreescu.

Cele mai multe dintre cele 300 de piese ale sale au fost compuse pe versurile unor poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri sau Marin Sorescu. Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără „Ani de liceu”, „Tu, aprinsă stea”, „Balada pescăruşilor albaştri”, „Să nu uităm trandafirii”, „Dintre sute de catarge”, „O floare albă”, „Să pot” sau „Miracolul iubirii”.

Florin Bogardo a compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurându- se, printre altele, coloanele sonore ale filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”.

Florin Bogardo a fost căsătorit cu Stela Enache

Din 1972, Florin Bogardo a compus pentru soția sa, cântăreața Stela Enache. Cei doi au doi copii, un băiat şi o fată.

Artista, care a făcut furori în anii ‘80 cu melodiile soțului ei, regretatul compozitor Florin Bogardo, îşi ia energie de la familia ei superbă. Văduvă din 2009, Stela Enache își vizitează copiii stabiliți peste hotare. Artista se mândrește cu cei doi copii ai ei, fiica Laura Maria și băiatul Anton Marian, care au şi făcut-o bunică. Fata a studiat design interior și locuiește în Italia, iar băiatul a făcut Turism, Management și Economie, după care s-a stabilit în Germania.

Marian Bogardo seamănă leit cu celebrul său tată

Stela Enache (70 de ani) a povestit cum s-a născut melodia de pe coloana sonoră a filmului ”Liceenii”.

Melodia „Ani de liceu” care a făcut carieră împreună cu seria ”Liceenii”, interpretată de Stela Enache și Florin Bogardo, a cunoscut mai multe variante. Stela Enache a vorbit despre piesa care face și acum furori în cluburi, după 30 de ani. ”Regizorul, Nicolae Corjos, şi-a dorit, ca generic, o melodie de început şi sfârşit. Iniţial, a existat o singură variantă, interpretată de Stela Enache – Florin Bogardo. După noi, protagoniştii filmului, Oana Sârbu – Ştefan Bănică Jr., au inclus această piesă în concertele lor”, a povestit Stela Enache.


Cum s-a transformat fata durdulie care vindea șlapi pe plajă într-o mare vedetă

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri