Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, a murit pe 8 martie 2021, după ce a ajuns în stare critică la spital, chiar de ziua lui, pe 25 februarie, bolnav de Covid-19. Artistul avea 61 de ani la momentul respectiv. Starea lui de sănătate era fragilă, întrucât suferea și de alte afecțiuni mai vechi. Medicii au făcut toate eforturile să-i salveze viața, însă, plămânii săi erau aproape în totalitate distruși.
Adi Bărar și membrii trupei Cargo au primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler
Adi Bărar e unul din numele consacrate din industria muzicală din România. În anul 1985 el a pus bazele uneia din cele mai cunoscute trupe rock din România contemporană, Cargo. La momentul înființării, trupa avea următoarea formulă: Adi Bărar (chitară), Carol Bleich (baterie), Tavi Iepan (chitară), Tibi Gajdo (bas), Dinel Tollea (clape) şi Nae Tarnotzi (voce).
După mai multe schimbări de componenţă, Leo Iorga a fost cooptat ca solist. El a făcut parte din trupă până în 1989. În acel an, Ovidiu Ioncu, poreclit „Kempes“, a câştigat concursul organizat pentru postul de solist.
Amintim că în 2015, membrii trupei Cargo au primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler de la preşedintele Klaus Iohannis – „pentru contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical”. Totodată, ei au devenit cetăţeni de onoare ai oraşului Timişoara.
Pe lângă trupă, Adi Bărar a fost și compozitor. El a compus pentru diferiți artiști, a făcut și muzică de film, generice sau diferite scurt metraje.
„Niciodată nu mi-am dorit să fiu instrumentist virtuos. În schimb îmi doream să pot fi recunoscut ca având un stil și o amprentă muzicală proprie, lucru ce mai târziu a fost benefic și în compozițiile mele”, declara Adi Bărar în urmă că ceva timp.
Statuia în mărime naturală, o inițiativă privată blocată de birocrație
După moartea artistului, o inițiativă privată a propus realizarea unei statui a rockerului și amplasarea lui pe viitoarea Alee a muzicienilor din Timișoara, pe malul Begăi, în zona centrală. Cel care a propus a fost activistul civic Corneliu Vaida, iar lucrarea, opera sculptoriței cu notorietate internațională Linda Saskia Menczel, a fost realizată, practic, din resurse private, cu sprijinul Constructim SA.
În continuare, se așteaptă obținerea unei autorizații de construire, de la Primăria Timișoara, pentru amplasarea statuii. Monumentul din bronz îl reprezintă pe Adi Bărar în mărime naturală, cu chitara în mână, purtând bine cunoscuții lui ochelari cu lentile rotunde.
„Azi, pot să dau un răspuns concret, dar fără un orizont de timp exact în ce privește data inaugurării. Statuia este gata. Dosarul pentru aprobarea amplasării de către Ministerul Culturii e în curs de refacere și finalizare zilele acestea și tot azi in urma unei întrevederi pe aceasta temă cu viceprimarul Ruben Lațcău, acesta mi-a promis că până în iarna acestui an, statuia va fi inaugurată”, a transmis, pe pagina sa de Facebook, Corneliu Vaida.
Și Ilie Năstase are probleme cu statuia
Ilie Năstase (74 de ani), fostul președinte al Federației Române de Tenis, trăiește cu un vis neîmplinit. El a primit cadou de la nașul său de cununie, Ciprian Marica, o statuie din bronz, realizată după o fotografie a fostului mare sportiv, acum un an, însă nu o poate amplasa. Anul trecut, Năstase a dezvăluit că încearcă de mai mult timp să convingă municipalitatea din București să îi amenajeze un muzeu.
El spune că își ține în continuare trofeele și statuia construită de Ciprian Marica într-un loc care a început să îl deprime. „România nu acordă niciun respect campionilor! Nadia Comăneci nu are statuie, o are în America! Eu încerc de nu știu câte luni să mă apropii de primarul Capitalei, mi-a făcut Ciprian Marica o statuie, care îmi este naș. Vreau să o pun și eu acolo unde trece lumea.
Să o țin eu și să mă uit în fiecare zi la ea și la trofeele mele! Nici nu mai intru în camera cu trofee, parcă mă răscolește, parcă intru la pușcărie. Sunt un prizonier al acestor trofee. Și vreau să le împărtășesc cu toată lumea, dacă să se poate! Dacă nu, pun un lacăt și le închid”, a declarat Ilie Năstase, aflat la turneul Dr. Oetker Junior Trophy 2021.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook