În acest moment, simbolul Constanței este gata în proporție de 75% și se pare că la anul toți românii îl vor putea vizita. Restaurarea cazinoului a început în 2020 și primul termen de finalizare a fost 2022. Noul termen este vara viitoare, iar destinația edificiului urmează să fie stabilită de primăria din Constanța, în urma unei dezbateri publice.
„S-a ajuns la o valoare maximă care nu a acoperit toată construcția, circa 70%”
„Proiectul de la bun început nu a surprins toate aspectele restaurării acestei construcții. Au trebuit să se facă reproiectări, dispoziții șantier. Plecând de la primul deviz, s-au ajustat prețurile atât cât s-a putut legal și s-a ajuns la o valoare maximă care nu a acoperit toată construcția, circa 70%”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
Cazinoul din Constanța a fost ridicat la ordinul regelui Carol I
Punctul de atracție al Mării Negre a fost ridicat în perioada 1904-1910 la inițiativa regelui Carol I pe un loc de între 1880-1902 a fost o construcție de lemn, unde aveau loc spectacole de teatru și baruri.
Pentru început, arhitectul Petre Antonescu a proiectat o clădire care se inspira din tradițiile artei românești, dar ulterior primăria din Constanța a lăsat totul pe mâna arhitectului francez Daniel Renard care a ales stilul art nouveau. Elegantul edificiu este gata în anul 1910 și inaugurat doi ani mai târziu, în anul 1912. Pentru construcția cazinoului au fost cheltuiți 1.300.000 de lei.
„Începusem să credem că nu se va mai isprăvi niciodată, întocmai ca mitologica pânză a Penelopei”
„Cetăţenii Constanţei pot acum să se mândrească şi ei cu ceva. Noua clădire a Cazinului Comunal, despre care începusem să credem că nu se va mai isprăvi niciodată, întocmai ca mitologica pânză a Penelopei, este în sfârşit gata.
Din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit. Complecta asimetrie şi amestecul babilonic al stilurilor, din care se desprinde impresiunea nelămurită a unei plăsmuiri hibride, fac din noul cazin comunal un monument ridicat în cinstea nepriceperei şi prostului gust”, scria ziarul „Conservatorul Constanţei”, pe 8 august 1910. Inițial locul de promenadă de pe faleză a purtat numele de Bulevarul Principele Nicolae.
După vizita țarului Nicolae al II-lea la Constanța, în anul 1914, a preluat numele acestuia. După Primul Război Mondial, s-a transformat în Bulevardul General Alexandru Averescu, iar în 1948, la venirea comuniştilor la putere, devine Bulevardul 16 Februarie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook