Hărțuirile pe Facebook și amenințările prin SMS devin fapte penale

Hărțuirile pe Facebook și amenințările prin SMS devin fapte penale
Hărţuirile pe Facebook  și amenințările prin SMS devin fapte penale după ce Camera Deputaţilor a modificat Legea violenţei domestic. Pedepsele  sunt între 3 luni şi 5 ani de închisoare.

Violenţa cibernetică va fi inclusă în categoria violenţei domestice, prevede un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violentei domestice, adoptat, miercuri, 10 iunie, de Camera Deputaţilor care este for decisional, scrie evz.ro.

Închisoare pentru hărţuirea online

Potrivit proiectului, „în sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

Violenţa cibernetică presupune „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

Pedepse de la 3 luni, la 5 ani

Pedepsele pentru violenţe cibernetice variază. Acestea prevăd trei luni de închisoare pentru ameninţări prin telefon, şase luni de detenţie în cazul urmăririlor şi cinci ani pentru şantaj. Iar cine se răzbună pe fostul partener şi postează pe internet imagini cu persoana în cauză ar putea poate primi doi ani de închisoare.

Cyberbullying-ul a împins-o spre sinucidere

Amintim de cazul japonezei Hana Kimura, în vârstă de doar 22 de ani, care a ales să-și pună capăt zilelor. Era o luptătoare de wrestling și era un nume important în această disciplină, scrie aceeaşi sursă.

După ultimele sale postări pe rețelele de socializare, poliția niponă a e de părere că Hana Kimura s-ar fi sinucis. „Nu mai vreau să fiu o ființă umană. Am avut o viață și am vrut să fiu iubită. Mulțumesc tuturor, vă iubesc. Pa”, este un mesaj dezvăluit de BBC ce îi aparține victimei. Ultima postare era o imagine cu ea și pisica ei și explicația „La revedere!”.

Se pare că luptătoarea era victima a cyberbullying-ului, adică o hărțuire online. De asemenea, sportiva niponă se afla în lumina reflectoarelor, deoarece făcea parte din distribuția reality show-ului „Terrace House” (Netflix), înainte ca acesta să fie suspendat de pandemia de coronavirus. Mama ei e și ea o cunoscută luptătoare, Kyoko Kimura. (Foto: evz.ro)